Schrijfmisverstanden: de vormgever zorgt voor de lay-out
Het laatste schrijfmisverstand gaat over de lay-out. Als schrijver heb je daar namelijk niets mee te maken. De vormgever zorgt ervoor dat je tekst mooi verdeeld wordt over de bladzijden en welk lettertype je tekst krijgt. Ook zorgt de vormgever voor het plaatje op de kaft en voor de grootte en andere beeldzaken. Toch?
Niets is minder waar. Als schrijver zul je moeten meedenken met de vormgever over de bladspiegel (hoe groot moet de witte rand langs je tekst zijn), welk lettertype gebruik je en hoeveel punten moet het lettertype zijn, spring je de alinea’s in of juist niet?
Bij alles houd je rekening met de huisstijl van het blad waar je het artikel voor schrijft. Over het algemeen kan een vormgever de tekst zelf opmaken in de huisstijl, maar ook hier geldt dat je tijd uitspaart en jezelf geliefd maakt bij de vormgever. Het kan raadzaam zijn om stijleisen op te vragen bij het blad.
Maak je vormgever blij
Waar een vormgever ook blij mee kan zijn, zijn suggesties voor illustraties en foto’s. Ook kun je in de lopende tekst aangeven waar je de plaatjes wil hebben.
Kortom: lever je tekst verzorgd aan, zo krijg je zo min mogelijk misverstanden bij het vormgeven van je kopij.
Toegift: vijf soorten schrijvers
Waarschijnlijk herken je jezelf in twee van de vijf soorten.
- Ideeeën: de creatieve schrijver, een vat vol ideeën. Geniet het meest van de voorbereiding, maar heeft moeite met structureren van zijn invallen.
- Verzamelaar: maakt graag uittreksels, schrijver die veel kaartsystemen, dossiers, mappen en bestanden met informatie heeft, maar kan niet kiezen welk materiaal hij zal gebruiken. Stelt het schrijven dus vaak uit.
- Strateeg: geniet van het plannen en ontwerpen van teksten en het uitzetten van de grote lijn, maar heeft moeite met schrijven zelf. Logische verbanden leggen, lopende zinnen schrijven en alinea’s bouwen die staan als een huis is lastig.
- Poëet: schrijft prachtige zinnen, is concreet en verrassend in zijn invalshoek, maar feiten zijn vaak ondergeschikt aan de formulering. Een gestructureerd betoog is vaak erg lastig.
- Eindredacteur: is goed in teksten inkorten, afwerken en het juiste woord kiezen, maar heeft moeite met het op gang brengen van de ideeeënstroom en schrijft de eerste zin soms wel vijftig keer opnieuw.
Ik herken mezelf in nummer 4 en 5. In welke soorten schrijver herken jij jezelf?
Voor deze serie Schrijfmisverstanden ben ik enorm schatplichtig aan mijn vroegere professoren Jaap de Jong en Peter Burger en hun boek Handboek Stijl, Adviezen voor aantrekkelijk schrijven.
[bol_product_links block_id=”bol_54c7fc1340ea8_selected-products” products=”1001004006761239″ name=”Schrijfmisverstanden” sub_id=”deel12″ link_color=”EA2C4D” subtitle_color=”F98738″ pricetype_color=”590805″ price_color=”EA2C4D” deliverytime_color=”590805″ background_color=”F4F1ED” border_color=”E5D3A9″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
2 Reacties
Trackbacks/Pingbacks
- Martha Pelkman (@drspee) - Schrijfmisverstanden: de vormgever zorgt voor de lay-out http://t.co/11skw4UQsZ
Ik vind de vormgeving een essentieel deel van dat wat ik heb geschreven. Ben soms zelfs langer met de vormgeving dan met het schrijven zelf bezig!
Dat krijg je na 25 jaar bezig te zijn geweest met folders, nieuwsbrieven en beleidsstukken!
En welk type schrijver ben jij? Dat vind ik wel interessant om te weten :).