Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Schrijven ~ #WOT deel 51

door | 20 december 2018 | WOT | 6 reacties

aaron-burden-90144-600×600

Schrijven ~ Het vormen of produceren van letters om ideeën vast te leggen die worden uitgedrukt door karakters of woorden, of door ideeën over te brengen door zichtbare tekenen.


Schrijven is mijn lust en mijn leven. Ik verzin graag verhalen en schrijf deze dan op. De inspiratie krijgen is leuk, het uitdenken in mijn hoofd is fantastisch – letterlijk – maar dan komt het schrijven van het verhaal.
Dat kost best wel wat tijd. Zelfs als je typt, dan is het nog een klus. Ondanks dat ik tienvingerig typ. Het lijkt allemaal zo makkelijk, maar je zit toch iedere keer te wikken en te wegen over ieder woordje, iedere zin. Klopt het wel zoals ik het nu opschrijf en is het duidelijk? Klopt het verbindingswoord, zijn de overgangen goed en is het een samenhangend verhaal? Mis ik geen stukjes?

Schrijven is werken

Het is echt werken, ook al is het leuk, het blijft werken om het zo goed mogelijk te vertellen. Dat je geen losse eindjes hebt, geen inconsequenties, dat je geen rare sprongen maakt en dat je verhaal niet uitgaat als een nachtkaars.
Je moet er aan denken dat je verhaal spannend blijft, dat de actie logisch volgt uit de vorige actie en dat je personages interessant blijven. En als je denkt dat een kort verhaal makkelijker is dan een lang verhaal, dan heb je het echt mis. Juist in een lang verhaal heb je meer ruimte om je personages, verhaalwereld en actie uit te werken. In een kort verhaal moet het allemaal veel compacter. Hoe minder woorden, hoe lastiger het wordt.
Maar ook al vind ik het schrijven zelf soms een gedoe, het blijft mijn lust en mijn leven, puur omdat ik zo de mooiste verhalen kan maken. En daarmee maak ik mijn – en ik hoop ook jouw – wereld weer een beetje mooier.
Wat vind jij van schrijven? Wat vind jij het meest vervelende onderdeel? Of vind je schrijven helemaal niet zo erg en pen je hele schriften vol? Ik lees je bijdrage natuurlijk weer graag.

Reclamedingetje

En als jij wil leren hoe je zelf een boek schrijft – volgend jaar start ik met mijn nieuwe jaarprogramma, waarin ik je volledig begeleid naar het schrijven van je eerste fictieve verhaal. Aan het einde van dat jaar heb jij een verhaal geschreven dat je wellicht zelfs kan uitgeven! Mail me voor meer info!
WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

6 Reacties

    • Martha

      Dat klopt, maar die kon ik niet meer veranderen want hij was al gedeeld en ik had geen zin om een 301 in te stellen. 🙂

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest