Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Solliciteren en afwijzingen: reacties op mijn sollicitaties

door | 18 oktober 2013 | Overige, Persoonlijk | 5 reacties

solliciteren, afwijzingen

Het begint weer: het liedje dat zich als een gebroken plaat jaar in jaar uit afspeelt in mijn leven. Solliciteren en afwijzingen krijgen. Vandaag kreeg ik een afwijzing van een bedrijf waar ik heel graag had willen werken op een functie die ik waarschijnlijk met twee vingers in mijn neus geblinddoekt had kunnen uitvoeren. De reden:

Helaas hebben we reacties ontvangen van kandidaten die volgens ons beter in het profiel passen qua achtergrond. Je bent daarom niet geselecteerd voor de sollicitatieprocedure.

mijn creatieve CV
De zin klopt niet eens! Vinden ze het nou jammer dat ik niet ben uitgenodigd of dat ze reacties hebben ontvangen die beter in het profiel passen? Feit blijft dat ze veel reacties hebben gekregen en dat ik niet in het profiel pas. Andere reacties die ik krijg:

 1. Aan de hand van de sollicitatiebrieven hebben wij een eerste selectie gemaakt van de kandidaten die het meest aansluiten bij het gewenste profiel.
 2. Na een zorgvuldige afweging hebben wij besloten met een aantal andere kandidaten verder te gaan.
 3. In vervolg op uw sollicitatie naar de functie x deel ik mede dat de vacature in verband met interne vervulling is vervallen. De procedure is hiermee afgerond.
 4. Inmiddels hebben wij een aantal sollicitanten gezien en twee kandidaten een baan aangeboden.U zit hier helaas niet bij.
 5. Wij hebben uw gegevens nader bestudeerd en zijn tot de slotsom gekomen dat uw opleiding en ervaring onvoldoende aansluiten bij onze eisen.

Het valt me op dat ik nooit echt een duidelijke reden krijg waarom ik ben afgewezen. Het zijn standaard stukjes tekst. Als ik wil weten waarom ik ben afgewezen, zal ik moeten bellen. Vaak doe ik dat ook.
Normaal gesproken zou ik na het lezen van een afwijzing de koelkast ingedoken zijn om die leeg te eten. Of ik zou naar de dichtstbijzijnde supermarkt gelopen zijn voor een grote zak Engelse drop. Dat kan nu niet meer. En dan wil ik ook niet meer. Dus ik moet iets anders vinden om het af te reageren: bloggen dus!

Maar afwijzingen komen altijd zo rauw op mijn dak

Ik laad me op om een sollicitatie te sturen, lees me in op de website, zoek het profiel van mensen op LinkedIn of Twitter. Allemaal dingen waarmee ik probeer mijn kansen te vergroten. Ik schrijf een brief, stuur mijn creatieve CV en wacht dan op de uitnodiging. Vaker krijg ik echter de kous op de kop en ontvang ik een afwijzing met een van bovenstaande standaardzinnetjes.
Ik doe mijn best om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Dan zou ik eigenlijk ook graag een wat originelere afwijzing krijgen. Maar helaas. Zo werkt dat niet.
Op naar de volgende sollicitatiecyclus.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

5 Reacties

 1. Liesbeth

  Het lijkt me ontzettend deprimerend! En ik snap zó goed dat je die Engelse drop wil gaan kopen. Deze tijd zit natuurlijk niet mee, bij ons op het werk krijgt niemand meer een vaste aanstelling bijvoorbeeld. Dus een lange adem hebben, volhouden en intussen genieten van je vrijheid, hoe moeilijk ook. Sterkte!

  Antwoord
 2. Anna

  Ow wat jammer ja en mochten ze nou een gedegen reden geven dan zou je er nog wat mee aankunnen maar zo. Veel succes bij de volgende sollicitatiecyclus.

  Antwoord
 3. sharp ben

  Kop op meid! Ik weiger te geloven dat er geen H.R. managers zijn die jou een eerlijke kans willen geven…

  Antwoord
 4. Sue

  Veel succes met solliciteren, het lijkt me verschrikkelijk frustrerend. Jouw tijd komt nog wel!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest