WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord 17: stro

door | 25 april 2017 | Spreekwoorden 2017 | 1 reactie

Het zal maar van je gezegd worden: witte paarden hebben veel stro nodig. Dat is niet echt positief. Het betekent namelijk dat je veel geld kost. Met een wit paard wordt een pronkzieke vrouw bedoeld. En dat wil weer zeggen dat ze graag de nieuwste kleding wil dragen. En dat is vaak duur. Waarom een wit paard veel stro nodig heeft?

Stro is zogenaamd ruwvoer. Hierop moet een paard echt kauwen en moeite doen om het te verteren. Er zitten veel vezels in en dat is belangrijk. Als een paard te weinig ruwvoer binnen krijgt, dan werkt zijn spijsverteringssysteem niet goed meer en loopt hij kans op allerlei problemen. Bovendien heeft het paard dan te weinig eten in zijn buik en kan zich gaan vervelen. Volgens diervoeders.tips is er geen minimum aan ruwvoer. Een paard zal zich nooit overeten.
Ook schijnt de kwaliteit van het stro belangrijk te zijn. Ik ben geen paardenkenner, maar de oogst kan nog al verschillen in kwaliteit. Er staat niet bij of witte paarden meer of minder stro nodig hebben.

Witte peerden eisen stro

K. ter Laan, in het spreekwoordenboek dat ik van mijn opa heb geërfd, spreekt over witte peerden eisen stro. Het zou bij Guido Gezelle vandaan komen, maar ik zie op internet geen verwijzing daarnaar. Dus de context waarin Gezelle dit gebruikt heeft, is lastig te vinden.
In een boek van Frans Collignon vind ik de volgende uitleg:

Verwende mensen kosten veel geld. Het is duidelijk dat om wit te kunnen blijven, schimmels meer stro nodig hebben dan de van een schutkleur voorzien [sic] bruine paarden. Maar waarom ze dan verwend worden genoemd…? bron

Het kan zijn dat stro misschien heel duur was en zeker de goede kwaliteit stro. De zoekvraag levert wat antwoorden op over schaarste in de strohandel in de afgelopen jaren. Maar het spreekwoord dateert waarschijnlijk uit de jaren twintig van de vorige eeuw, toen Gezelle leefde. Het historisch prijspeil van het gouden goedje is helaas niet terug te vinden.
Ik ga er dan maar vanuit dat het duur was om veel hooi te kopen. Dat lijkt me de meest logische verklaring.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Jan

    Een paard eet geen stro maar alleen gras, hooi, biks en haver.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest