Het was een lastige vraag weer vorige week: welke eindzin is je bijgebleven? En het is ook lastig. Eindzinnen herinneren is moeilijk. Het moet een zin zijn die alles afsluit en die je met een door de schrijver gekozen gevoel het boek laat verlaten. Hetzij positief, hetzij negatief. Gesteld natuurlijk dat je de eindzin van een boek haalt.
Lalagè twitterde toen ze de vraag las:
https://twitter.com/Lalage_/status/853531264644775936
En dat snap ik wel: sommige boeken hebben gewoon geen sterke eindzin. Dat zorgt ervoor dat je het gewoon niet onthoudt. Mooie reactie dit, want het pakt precies de essentie van de vraag. En stiekem natuurlijk ook gewoon een oproep om je eindzin net zo sterk te maken als je beginzin.
Bij Niek schoot gelijk de Uitvreter van Nescio door haar hoofd, ondanks dat zij naar eigen zeggen een slecht geheugen heeft voor eindzinnen. De reden dat ze het heeft onthouden, was omdat ze het fout had bij een proefwerk. Japi was niet gesprongen, maar gestapt. De zin? “Op een zomermorgen om half vijf, toen de zon prachtig opkwam, is hij van de Waalbrug gestapt.” Als je de Uitvreter kent, dan weet je dat dit niet de laatste zin is. Maar hij is zo sterk, dat je het onthoudt.
[bol_product_links block_id=”bol_58fc6d3d72c63_selected-products” products=”1001004006859487″ name=”50books” sub_id=”vraag16″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Ali had wat meer zinnen nodig, omdat haar eindzin wat uitleg en context nodig had. Haar eindzin is een cliffhanger. Maar Ali is niet blij: ze haat series. Voornamelijk omdat ze nu moet wachten op het volgende deel. De schrijfster is niet erg behulpzaam met haar uitspraken over wanneer deel 14 komt. De serie begon in 2004 en nu 13 jaar later is de serie nog niet afgelopen. De zin is te lang om hier te citeren. Maar lees hem vooral, hij is prachtig.
[bol_product_links block_id=”bol_58fc8f7ed3645_selected-products” products=”9200000057204917″ name=”50books” sub_id=”vraag17″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Update: Ik vergeet zomaar Hendrik-Jan zijn bijdrage! Hier alsnog.
Hendrik-Jan noemt de eindzin van een boek dat ik nooit tot het einde heb gelezen: De avonden van Gerard van het Reve. Hij noemt deze zin mooi door zijn dubbele ontkenning (de litotes), waar vooral de Engelsen goed in zijn: […] het is niet onopgemerkt gebleven […]. De metafoor die Hendrik-Jan gebruikt om de laatste zin te karakteriseren is minstens net zo mooi:
“Minstens zo belangrijk in een boek als de eerste zin. Is de eerste zin voor een roman de paukenslag aan het begin. De laatste zin hoort een mooie slag te zijn aan het einde van het concert.”
Van de eindzinnen naar vraag 17
En vraag 17 is er een van een heel andere orde. Soms sta je op een feestje en bij mij komt dan vaak het gesprek op boeken die je gelezen moet hebben. Zeker als men weet of gehoord heeft dat ik neerlandica ben. Een veel gehoorde vraag is dan: “Heb je (vul titel in) van (vul auteur in) gelezen?” En als ik dan nee zeg, is men bijna teleurgesteld. Je ziet ze denken: “Jij hebt toch Nederlands gestudeerd, dan heb je toch alle boeken gelezen die er zijn?” Maar geloof me, Nederlands studeren is veel meer dan boeken lezen en spelling leren. En ik ken ook het woordenboek niet uit mijn hoofd.
Maar nu de vraag:
Welk boek moet je gelezen hebben volgens jouw omgeving?
Bij mij is dat vaak een boek als De avonden van Reve of De ontdekking van de hemel van Mulisch. Maar ik weiger categorisch. De avonden moest ik lezen voor mijn studie, maar ik kwam er niet doorheen en voor Mulisch heb ik gewoon een enorme afkeer.
Een ander boek dat mensen mij vaak aanraden, zijn boeken van mij totaal onbekende schrijvers met obscure boeken over een onderwerp dat zij leuk vinden. Want dat is het vaak: zij vinden het boek leuk en hopen dan dat jij dat ook vindt, zodat ze niet alleen zijn met hun enthousiasme. En dat mag, maar zadel mij er niet mee op. Ik bepaal graag zelf wat ik lees.
En jij? Daar ben ik weer erg nieuwsgierig naar. Laat je een berichtje achter?
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt.
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.
Mijn omgeving heeft verschillende gezichten dus http://niekheefteenboek.blogspot.nl/2017/04/50books-201717-klassiekers.html
Ik ben jaloers dat jij zoveel boekenwurmen in je omgeving hebt… De meeste boekentips krijg ik van mijn ouders, maar ‘moet je lezen’ hoor ik eigenlijk van niemand. Gelukkig biedt het internet uitkomst en kan ik me omringen met boekenblogs, twitteraars die het over boeken hebben en websites als Boekmeter 🙂 Momenteel is ‘Het achtste leven (voor Brilka)’ heel populair en ik overweeg serieus om dat te gaan lezen. Wel een heel dikke pil, dus ik zie er een beetje tegenop. En over een paar maanden is het vast weer een ander nieuw boek dat de aandacht trekt. Keuzestress!
Ik ben wel benieuwd wat jouw lievelingsboek is 😉