Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord 26: kaas

door | 03 juli 2017 | Spreekwoorden 2017 | 2 reacties

Diverse_kazen_in_Gouda

Kaas, niet alleen een leuk boekje van Willem Elsschot, maar ook een leuk woord om spreekwoorden mee te maken. Een bekende is natuurlijk dat je je de kaas niet van je brood laat eten. Omdat een meeuw mij vroeger, ik was denk ik zes of zeven jaar oud, een ijsje afhandig gemaakt heeft op Scheveningen is dit spreekwoord niet echt van toepassing op mij. Hoewel…

Ik heb inmiddels wat haar op mijn tanden dus ik laat die kaas niet meer zo snel van mijn brood eten. Het liefst natuurlijk jonge kaas.
En dan kom ik dit spreekwoord tegen: de boter en de kaas te dik gesneden hebben. Die kende ik nog niet. Het betekent dat je teveel pot hebt verteerd. Je hebt niets meer over om op terug te vallen. En dat is behoorlijk vervelend. Want dan heb je niets meer over om van te eten. Je geld is op, Je kan niets meer kopen.
Boter was vroeger heel duur. Het was nog de echte roomboter en niet iedereen had daar geld voor. Arme mensen moesten het vooral met reuzel doen. Of gewoon wat vet. Als het al lukte om brood op tafel te zetten.

Zo kan ik me ook voorstellen dat kaas duur was

Maar helemaal zeker ben ik niet. Als Nederland vroeger al het land van melk en honing was, dan kan je van die melkplas vast genoeg kaas maken. Dit zuivelproduct is al een heel oud product: er zijn al sporen gevonden van het broodbeleg die meer dan 7000 jaar oud zijn. Dat is heel oude kaas!
Voor iedere kilo kaas is tenminste tien liter melk nodig. Ik wist dat niet. Overigens schijnen wij in Nederland ongeveer 248 miljoen kilo per jaar naar binnen te werken. Dat is echt veel. Gelukkig is er wel veel variatie:

 • Leides, Edammer, Goudse, boeren-
 • jong, jong-belegen, oud, overjarig
 • komijn, gaten en andere kruiden zoals brandnetel en kruidnagel
 • en natuurlijk geiten-, schapen-, yak- en koeien-.

Nog even over Elsschot

Het werk van deze schrijver gaat niet over het broodbeleg. Het gaat over marketing. De vraag: hoe verkoop je een product dat je haat? Dat is best lastig.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

 1. Roos

  Kaas marcheert altijd, want eten moeten de mensen toch! 😀

  Antwoord
  • Martha Pelkman

   Gelijk heb je!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest