Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord 32: leeg

door | 08 augustus 2017 | Spreekwoorden 2017 | 0 Reacties

een leeg vat klinkt het holst

Het spreekwoordwoord is bij Carel vandaag niet aanwezig: een leeg blog is wat ik vind op zijn site. Daarom dacht ik: ik doe het vandaag zelf en hoop dat Carel mij dan morgen volgt.

Nu wil ik natuurlijk niet zover gaan om Carel een leeghoofd te noemen. De goede man verzorgt sinds jaar en dag leuke stukjes op zijn weblog. Iedere dag krijgen we van hem een berichtje over wat hij heeft meegemaakt, waar hij heeft gefietst en af en toe trakteert hij ons op een mooi verhaal. En dat komt allemaal uit zijn eigen koker.

Absoluut geen leeg vat dus!

Wat ik een mooi spreekwoord vind, is het gezegde lege vaten klinken het holst. Dat wil zeggen: degenen die er het minst van weten, roepen het hardst.
En dat zagen we afgelopen zondag maar weer.

Een ongemakkelijk avondje Zomergasten

Glenn Helweg, psychiater, was als zomergast aanwezig aan tafel bij Janine Abbring. Helweg liet veel fragmenten zien, waarin racisme aan de orde was. Ik voelde me er ongemakkelijk bij:


Ik was na een uur of twee wel een beetje klaar met al die fragmenten over racisme. Het gesprek aan tafel werd ook ongemakkelijk. Abbring wist niet goed hoe ze met Helweg moest omgaan. Ze wilde wel vragen stellen, maar was bang om hem te kwetsen. Dat verwoordde ze uiteindelijk ook goed. Ik verwoorde het ook:


De hashtag #zg17 werd onderwijl gespamd met allemaal lege vaten: roeptoeterende mensen die vonden dat er weer een ‘slachtofferneger’ was aangeschoven en dat wij blanken weer excuses moesten aanbieden. Het was een zomergasten onwaardige manier van reageren. In plaats van hand in eigen boezem, wees men weer met dat beschuldigende vingertje, zonder greintje zelfreflectie. Want het is zo makkelijk voor een leeg vat om lekker hol te klinken.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog ‘normaalgesproken’ een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.
Plaatje: Aleks Dorohovich

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest