Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Niet zo boeien en #50books vraag 32

door | 06 augustus 2017 | 50books 2017 | 7 reacties

sorteren op boeien of niet?

“Hey mam, kijk jij ook naar Michiel de Ruyter?” vroeg ik gisteren via de Wordfeud aan haar. Ik speel nog steeds. Leuk spelletje. Scrabble op afstand. “Is dat leuk?” vroeg mijn moeder. “Nou, geen idee ik kijk hem voor het eerst, maar volgens mij had hij goede kritieken.” Een half uurtje later krijg ik een berichtje: “Ik heb nu een half uurtje gekeken, maar het kan me niet zo boeien.”

Het kon haar niet zo boeien. Een film over de grootste zeeheld die ooit de wereldzeeën bevoer. Ach ja, dat kan natuurlijk.
Mijn moeder heeft er dus geen enkele moeite mee om te zeggen dat ze iets niet leuk vindt. Ik heb daar wat meer moeite mee. Jullie lijken door schade en schande wijs geworden en daardoor gewoon eerlijk te zijn in wat jullie zeggen tegen de aanrader. Lees maar!
Lucia van Readalicious antwoordde in de reacties. Haar ervaring is dat ze zelden iets aangeraden krijgt wat ze leuk vindt. Vaak zijn het van die “vreselijke” chicklits. Ze zegt het dan ook eerlijk. Haar laatste zin is een tegeltje waard:

Het leven heeft nu eenmaal te weinig tijd en teveel boeken.

Luna schreef onverwacht een lang verhaal. In de Hyves-tijd was ze iets minder kritisch op wie ze toeliet op haar profiel. Ze kreeg toen vaak verzoeken om boeken te lezen die de aanrader ‘in een ruk had uitgelezen’ of die mensen zelf hadden geschreven. Ze heeft het afgeleerd om voorzichtig ‘nee’ te zeggen. Inmiddels is ze daar harder in. Ze eindigt ook met een tegeltjes zin:

Het leven is te kort om boeken te lezen waar je niet doorheen kunt komen.

Luna, ken jij Lucia ook? Grapje tussendoor.
Lalagè heeft een deel van de vraag in de titel opgenomen. Ik vind het een zeer sprekende titel: ‘Ik vind er geen moer aan.‘ Is zij echt zo bot? Gelukkig wordt de soep niet zo heet gegeten als dat hij wordt opgediend. Ze leest het, maar als het niet haar smaak is, dan legt ze het stilletjes weg. Over bekende boeken die haar niet bevallen blogt ze wel, maar dan zo dat de ander zelf kan bepalen of hij het wat vindt.
Niek kan niet toneelspelen. Ze zal dus altijd eerlijk aangeven of ze een boek iets vindt. Ze past haar antwoord wel aan de situatie aan. Bij een vriendin zal ze zeggen: “Hoe kan je me dit aandoen!?” Bij een collega wordt het iets subtieler: “Dit genre past me niet. Wel leuk om iets nieuws te proberen.” Is dat dan niet veinzen? Nee, hoor. Daar heeft Niek een goede reden voor.

Als het je niet kan boeien

De hypes en zogenaamde populaire ‘must-reads’ zijn niets voor Ali. Die slaat ze dan al direct over. Haar vrienden hebben de wijsheid ontdekt om haar boekenbonnen voor haar verjaardag te geven. Ali vindt ook eigenlijk dat je boeken niet moet aanraden aan anderen. Welke reden dat is, lees je bij haar.
Mijn volgende vraag is hiermee dus overbodig geworden. We verzinnen een nieuwe.
Chantal van Hoofdstuk 12 antwoordde ook in de reacties. Zij geeft eerlijk aan of een boek haar iets lijkt of niet. Als ze dat niet zou doen, blijven mensen haar boeken aanraden die ze niet leuk vindt en dat vergroot haar leesplezier niet.

#50books vraag 32

Ik zat te browsen op boekensite Goodreads. Bij Goodreads heb ik vier plankjes: alle, gelezen, aan het lezen en nog te lezen. Maar ik miste een plankje:


Ik heb dus het plankje Niet uitgelezen toegevoegd. En dat leidde tot de volgende boekenvraag.

Hoe sorteer jij je boeken?

Een korte vraag, maar je kan natuurlijk al je booknerdy ordeningsprincipes erop loslaten.
Ik ben zelf zo’n nerd die de boeken op alfabetische volgorde in de kast zet. Eerst op volgorde van schrijver en als ik meer boeken van een schrijver heb, dan gaan ze op titel. En dat principe hanteer ik online ook. Makkelijk, want dan wordt het voor je gedaan. Maar je kunt ook denken aan de plankjes bij je online boekensite. Misschien heb jij online een plankje nog te lezen – in bezit, een plankje nog te lezen – kopen, een plankje vooral niet lezen?
Misschien sorteer jij je offline boeken op kleur of op genre of op titel zonder op de schrijver te letten. Misschien zet jij je boeken op leesvolgorde neer? Of misschien kan het je helemaal niet boeien hoe je boeken in de kast staan. Het kan van alles zijn. En ik ben nieuwsgierig. Bovendien moet ik dus nodig mijn kast eens uitmesten, want de boeken staan nu twee rijen dik en de ordening is ver te zoeken. Zoals ik al zei: booknerd!
Kortom, hoe zet jij je online en offline boeken in de kast? Ik lees het graag!
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. 
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.
Plaatje: Glen Noble

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

7 Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hoe sorteer jij je boeken? #50books | Lalagè leest - […] opruimen. Eén van mijn favoriete bezigheden is dan het verplaatsen van boeken… De vraag van Martha komt precies op…
  2. Chaos in de boekenkasten - […] van de boekenkasten van mijn collega bloggers! Ben jij ook benieuwd naar hun indeling, houd dan deze blogpost in…
  3. Sorteren van boeken: #50books vraag 32 - Stukjes - […] De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest