Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord 35: prins

door | 14 september 2016 | Overige, Spreekwoorden 2016 | 3 reacties

De prins op de witte muis

Bij dit woord denk ik altijd aan een prins op het witte paard. Of eigenlijk: mijn prins op het witte paard. Maar inmiddels ben ik ook zo ver dat die prins ook op een panda mag rijden (of een andere auto) en dat hij zelfs geen prins meer hoeft te zijn. Bovendien: een prins wordt later koning en dan heb je hem helemaal niet meer voor jezelf.

De prins op de witte muisDe prins op het witte paard zie je vaak terugkomen in sprookjes: Disney maakt er gretig gebruik van in de klassiekers zoals Sneeuwwitje, Doornroosje en Assepoester. Ewoud Sanders, van de Woordhoek in het NRC, schreef dat het verleidelijk is om de prins op het witte paard te herleiden naar deze films. Hij heeft echter een eerdere verwijzing gevonden in Openbaringen 6:2:

1. En ik zag, toen het Lam een van de zegelen geopend had, en ik hoorde een uit de vier dieren zeggen, als een stem van een donderslag: Kom en zie! 2. En ik zag, en ziet, een wit paard, en Die daarop zat, had een boog; en Hem is een kroon gegeven, en Hij ging uit overwinnende, en opdat Hij overwonne!

En natuurlijk zijn er ook flink veel blogs die praten over hoe je de prins op het witte paard vindt en wat dan de essentiële eigenschappen van deze man moeten zijn. Die ga ik eens bespreken, want met sommige ben ik het niet eens:

 1. Hij weet wat hij wil. Op zich wel belangrijk, maar wat mij betreft geen must. Ik weet ook niet waar ik over een week ben, laat staan over vijf jaar in mijn leven.
 2. Hij heeft een optimistische kijk op het leven. Leuk, maar dat betekent niet dat hij het af en toe ook niet meer weet en de moed niet mag laten zakken of zo.
 3. Gevoel voor humor. Ja vooral voor die van mij!
 4. Hij blijft een tikje mysterieus. Ja! Spannend!
 5. Hij staat open voor verandering. Waarom? Je wordt verliefd op iemand om wie hij is, niet om wie hij zou moeten worden. Dus verandering prima, maar niet ten koste van wie hij is.
 6. Hij gaat verstandig met geld om. Zucht. Zo belangrijk is geld niet. En ik heb ook vaak geen idee van wat iets kost. Bovendien: geld moet rollen!

De prins op het witte paard draait om chemie

Op het blog Ik ben single vertelt de schrijfster dat het herkennen van de prins op het witte paard draait om chemie. Dit las zij in een boek van Mira Kirshenbaum (zie hieronder). Die chemie bestaat uit vijf elementen:

 1. Je voelt je op gemak bij elkaar en het is niet moeilijk vertrouwelijkheid te creëren.
 2. Je voelt je veilig in een relatie met hem.
 3. Het is leuk om samen te zijn.
 4. Jullie voelen echte genegenheid en passie voor elkaar.
 5. Je voelt dat er echt wederzijds respect is.

Ik ben benieuwd of dat ook voor anderen zo werkt. Herkennen jullie dit?
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.
[bol_product_links block_id=”bol_57d9194d1dcec_selected-products” products=”1001004005015984″ name=”prins” sub_id=”spreekwoord” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

 1. Carel

  Je hebt er deze keer echt veel werk van gemaakt! Prachtige invulling

  Antwoord
  • Martha

   Ja, ik vond dit een leuk woord!

   Antwoord
 2. Anna

  Oeps ☺ dan ben ik mijn prins op ‘t witte paard ergens onderweg kwijtgespeeld.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest