Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord 39: geld

door | 07 oktober 2016 | Overige, Spreekwoorden 2016 | 1 reactie

Geld stinkt niet. Dat schreef ik al eerder. In de oude Romeinse tijd werd er belasting geheven op urine. Toen Titus, de zoon van Keizer Vespasianus klaagde over de stank, pakte de keizer een muntstuk en hield het onder de neus van zijn zoon: “Stinkt dit?” vroeg hij. Tijd voor een ander spreekwoord over geld.


Voor geld kun je de duivel laten dansen, is een mooie. Het betekent dat je veel voor elkaar kunt krijgen als je maar genoeg geld hebt. Impliciet zeg je natuurlijk: iedereen is omkoopbaar voor de juiste prijs.
Er zijn meer spreekwoorden die over omkoping gaan, bijvoorbeeld: geld wat stom is, maakt recht wat krom is en geld regeert de wereld. Beiden geven aan dat je met liquide middelen een eind kan komen.

Waarom is geld zo belangrijk?

Money makes the world go roundAlleen voor niets gaat de zon op. Met andere woorden: het slijk der aarde is heel belangrijk. Ik vond toen ik deze vraag letterlijk in google intypte een website waar het volgende stond:

Money buys choices. Hoe meer geld je hebt, hoe meer mogelijkheden je hebt.

En dat is wel zo. Hoe meer geld je hebt, hoe meer deuren er openstaan, met betrekking tot scholing, sport en andere zaken die men belangrijk vindt.
Ik vind geld niet belangrijk. Sorry, maar dat is echt zo. Ik wil graag werken, doen wat ik leuk vind, maar ik hoef geen zeventig uur in de week te draaien om een Ferrari testarossa of zo voor mijn deur te hebben. Geld moet rollen, wat mij betreft: ik betaal mijn huur, mijn vaste lasten en daarnaast wil ik graag wat dingen doen die ik leuk vind om te doen, zoals sporten. Dus als ik dat voor elkaar krijg, ben ik blij.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Carel

    Pecunia non olet maar voor mij is het niet meer dan een ruilmiddel

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest