Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord 42: verf

door | 18 oktober 2016 | Overige, Spreekwoorden 2016 | 2 reacties

verf op een palet

Ik googelde het spreekwoord uit de verf komen. Een van de eerste hits die ik tegenkwam, was die van een schildersbedrijf. Ik klikte op de link en kwam terecht in een verhaal over hoe je op een goede manier verf op je hout krijgt. De man achter het verhaal is behoorlijk talig. Dat blijkt uit een aantal tips die hij geeft.


Bijvoorbeeld: dat snijdt hout, uw gras groener dan bij de buren en huis en haard beschermen. Ik vind het geweldig.

Komt goed uit de verf, dus

Goed uit de verf komen, betekent dat je goed bij anderen overkomt of dat je opgemerkt wordt. Zo zal de gedoodverfde winnaar over het algemeen goed uit de verf komen.
Een gedoodverfde winnaar is over het algemeen favoriet: de uitdrukking is echter afgeleid van een andere. Namelijk iemand doodverven met iets. Mogelijk komt deze uitdrukking uit de schilderswereld. Doodverf is een ander woord voor grondverf. Als je iets in de grondverf zet, dan zie je de contouren al tevoorschijn komen. Ook schilderijen kregen eerst een grondverfje. Een andere betekenis van doodverf is lijkkleur of doodskleur.  De doffe witte kleur zorgde voor de benaming.
Een andere mogelijke verklaring is het feit dat de grondverf verdwijnt onder de andere lagen verf en zo dus letterlijk doodgaat.

Trivia

  • De gedoodverfde winnaar komt pas sinds 2005 in het woordenboek voor, maar in 1928 stond het al als onderschrift onder een foto;
  • De gedoodverfde favoriet is dubbelop: je bent of favoriet of de gedoodverfde winnaar;
  • Als je gedoodverfd wordt, dan ben je voorbestemd om iets te worden: winnaar of minnaar, dat maakt niet uit;
  • Verf is de algemene term voor producten die bedoeld zijn om een voorwerp te beschermen of te verfraaien door het van een pigmenthoudende laag te voorzien;
  • Door de wol geverfd betekent dat je ervaren bent, maar op een sluwe manier.

Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.
 

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

  1. Carel

    En zo zit je de schilder in het vaarwater maar dat moet je niet erg vinden

    Antwoord
    • Martha

      Oeps… 🙂

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest