Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord 45: zilver

door | 08 november 2016 | Overige, Spreekwoorden 2016 | 0 Reacties

zilver

Goud en zilver zijn kostbare metalen en worden daarom vaak metaforisch gebruikt  om aan te duiden dat iets kostbaar is. Zilver is al een oud metaal. Er zijn aanwijzingen dat dit edelmetaal al in 4000 voor Christus bewerkt werd op eilanden in de Egeïsche Zee en Anatolië.

zilverZilver heeft ook als symbool betekenis. Het staat symbool voor de maan en de zee en in de alchemie heette zilver Luna, wat weer Latijn is voor maan. Men dacht vroeger ook dat kwik hetzelfde was als zilver. Vandaar in het Oudnederlands: kwikzilver (vergelijk het Engelse quicksilver).
Taalkundig komt het woord zilver via het Oudhoogduits van silbar waarschijnlijk uit het Germaans *seluƀra-. Het sterretje betekent dat het woord herleid is uit taalveranderingstheorieeën en niet is teruggevonden in overgebleven teksten. Mogelijk is dit zelfs een leenwoord uit Klein-Azië of nog verder weg.

Spreken is zilver, zwijgen is goud.

Hoe mooi je ook kunt spreken, soms kun je beter zwijgen. Ook op Facebook kun je beter niet alles zeggen wat je zou willen zeggen. Natuurlijk kun je laten zien hoe geweldig je leven is, maar is het echt zo fantastisch? Soms kun je beter zwijgen.
Gelukkig kun je op Facebook instellen wie jouw updates mag zien. Gelukkig kun je op Twitter je updates achter een slotje zetten. Soms kun je beter zwijgen omdat je anders in de problemen kunt komen. Zwijgen is goud, spreken is zilver. Maar als je spreekt, spreek dan alsof je woorden gouden appels op zilveren schalen zijn. Weeg je woorden op een zilverschaaltje en bedenk dat eerlijkheid het langste duurt. Dan kun je met een schoon geweten als tabula rasa opnieuw beginnen.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest