WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord 6 – Spreken is zilver, zwijgen is goud

door | 06 februari 2018 | Spreekwoorden 2018 | 3 reacties

spreken is zilver, zwijgen is goud

Soms flap ik er van alles uit, maar als ik er even over had nagedacht, dan had het misschien beter geweest om te zwijgen. Sommige dingen moet je gewoon niet vertellen: dat vreemdgaat met een andere sportschool bijvoorbeeld. Spreken is zilver, zwijgen is goud. Een waar woord en zeker iets waar ik wel wat vaker aandacht aan mag besteden, als rasechte flapuit.

Het is niet altijd goed om te vertellen wat je op je hart hebt. Soms kun je echt beter zwijgen. Over dat vreemdgaan bijvoorbeeld.


Je kunt verwachten dat je van een, toegegeven, best grappige webcare een leuke opmerking krijgt op je gedeelde locatie. Maar ja, zwijgen is goud.

Spreken is zilver kan herleid worden naar een bijbeltekst

Volgens K. ter Laan is dit spreekwoord terug te voeren op een bijbeltekst uit Psalm XII vers 7.

De redenen des HEEREN zijn reine redenen, zilver, gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal.

In de vertaling: De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal. In het kort wil dit zeggen: spreken is zilver. Zwijgen is goud, is mogelijk later toegevoegd vanwege de tegenstelling met het eerste deel. Ik moet zeggen dat ik het vergezocht vindt.

Goud is beter dan zilver

Voor deze verklaring heb ik geen enkel bewijs, anders dan mijn gezonde verstand, maar ik denk dat de verklaring gezocht moet worden in de waarde van het edelmetaal.
Goud is over het algemeen duurder dan zilver. Omdat je in sommige situaties beter je mond kunt houden, is daar het duurdere metaal aan gekoppeld. Dit ligt ook in de betekenissen die aan het spreekwoord zijn gegeven:

 • het is goed om ergens niet over te praten;
 • het is heel waardevol om iets geheim te kunnen houden.

Zwijgen over dingen die je zijn toevertrouwd, is alleen maar goed: je bent betrouwbaar en dat is goud waard.
Spreekwoorden zijn de kers op de taart van de Nederlandse taal, de krenten in de pap, zogezegd. Iedere week wil ik een spreekwoord behandelen. Voel je vrij om een spreekwoord aan te dragen als je wil weten waar het vandaan komt. Dan ga ik op onderzoek. Bekijk alle spreekwoorden.
Plaatje: unsplash-logoKristina Flour

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

 1. Harme van Kamp

  gelukkig is het spreekwoord niet: Schrijven is zilver, Zwijgen is goud.

  Antwoord
 2. Agnes

  Ben het er niet helemaal mee eens.
  Als zwijgen gaat om de diepe pijnen weg te stoppen. Onrecht- you name it,
  Dan is spreken goud en tilt de zware deken op, om eronder de waarheid vrijheid te bieden!

  Wat denken jullie hiervan?
  Zo bizar dat er zoveel mensen zich bewegen met onverwerkte geschiedenissen!

  Antwoord
  • DrsPee

   Natuurlijk kun je beter spreken in het geval van diepe pijnen, onrecht en andere zaken die niet door de beugel kunnen. Zeker waar. Maar ik denk niet dat het spreekwoord hiervoor gemaakt is. Mijn vermoeden is dat het spreekwoord gemaakt is om ervoor te zorgen dat je geen onnodige pijn toebrengt door dingen te zeggen waar je beter over kunt zwijgen. Het gaat over de kleinere dingen mijns inziens. Niet over onrecht en andere ellende die mensen elkaar toebrengen. Misschien is het adagium ‘als je niets aardigs te zeggen hebt, dan kun je beter zwijgen’ hierop van toepassing.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest