WhatsApp
Telefoon

Zin ~ #WOT deel 6

door | 08 februari 2018 | WOT | 5 reacties

Zin om dit nog eens te zien

Zin ~ 1) zintuig 2) verstand; = geheugen: van zijn zinnen beroofd; bij zinnen komen het bewustzijn terugkrijgen 3) gevoel: dat streelt de zinnen; zin voor het schone; de zinnen verzetten voor afleiding zorgen 4) lust, begeerte: hij heeft zijn zin gekregen dat wat hij wilde is gebeurd; ik heb er geen zin in trek; kwaad in de zin hebben van plan zijn; studiezin 5) betekenis, nut: wat heeft dat voor zin? waartoe dient het? 6) opzicht: in zekere zin heeft hij gelijk 7) (taalkunde) woord of groep van bij elkaar horende woorden waardoor je uiting geeft aan wat je denkt of voelt


Bij het woord ‘zin’ springen er twee dingen in mijn gedachten. Allereerst het nummer van HET. Je weet wel:

Ik dacht echt dat het van Het goede doel was, maar ik had het mis.

Het vak zin

Tijdens mijn studie had ik het vak Syntaxis. Dat ging over de opbouw van de zin. Het was ook de naam van het vak. Het college was verdeeld in de functionele en de generatieve grammatica. Zie daarover deze blogpost. Het eerste deel, de functionele grammatica, werd gegeven door een dame die deze tak van de taalkunde aanhing, het tweede deel door een heer die de boomstructuren geweldig vond. Ik vond de boomstructuren ook interessanter dan het eerste gedeelte. Ik was er zelfs redelijk goed in.
Maar we wilden nooit echt naar het vak gaan. De zin ontbrak, zeg maar. Maar we deden het toch. Het moest wel, want anders konden we ons Basis Doctoraal niet halen. “Ik heb geen zin—-taxis,” was dan ook een veel gehoorde kreet op het pleintje bij gebouw 1173 van het Witte Singel/Doelen complex.

We worden ouder…

… en je leert dat soms dingen moet doen die je liever niet doet. Dat heet volwassen worden, geloof ik. Maar leuk is toch wel anders. Gelukkig mag ik nu dingen doen die ik leuk vind. Ik hoef me niet meer druk te maken over een baas waar ik naar toe moet. Ik werk voor mezelf en ik vind het fijn dat ik mijn eigen klanten kan kiezen.
Wat doe jij als jou de lust ontbreekt om iets te doen? Ga je eerst iets anders doen of pak je het gevreesde werk toch als eerste op in het kader van ‘eat that frog’, zodat je daarna de leuke dingen kan doen? Ik lees natuurlijk weer graag hoe jij zin maakt voor dingen. Of misschien denk je wel aan iets anders bij dit woord. Dat mag natuurlijk ook. Ik zal proberen zin te maken om jullie blogs te lezen ;-).
PS: in 2016 was dit woord ook al eens WOT-woord. Ik gaf er toen een heel andere draai aan.
Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.
Plaatje: unsplash-logoKristopher Roller

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

5 Reacties

  1. careldem

    Dit is een zin in zo’n zin
    Meer zin op careldemari.nl/weblog

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest