WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord deel 4: ijs

door | 25 januari 2017 | Overige, Spreekwoorden 2017 | 2 reacties

Vannacht werd ik badend in het zweet wakker. Ik was door het ijs gezakt! Letterlijk en figuurlijk. Ik begaf me namelijk op zeer glad ijs in deze nachtmerrie, terwijl ik normaal gesproken niet over een nacht ijs ga.


Normaal gesproken, kom ik zeer goed beslagen ten ijs als ik naar een nieuwe klant ga. Ik heb me voorbereid, de website doorgespit, mijn vragen aan de potentiële nieuwe opdrachtgever goed voorbereid en neem altijd pen en papier mee om aantekeningen te maken tijdens het gesprek. Gewoon, zoals het hoort.
Maar vannacht was dat dus even anders. Ik moest namelijk opnieuw eindexamen VWO doen. In wiskunde A. En dat is voor mij een complete nachtmerrie. Vooral omdat het hele examen uit kansberekening bestond: pakken met wegleggen, pakken zonder wegleggen en altijd maar die rode en zwarte knikkers in een vaas. En dat was niet het enige: ik had ook helemaal niet geleerd voor het examen. Dus ik zat daar naar het papier te staren en ik had geen idee wat ik moest doen.

Dit kalf danste wel op het ijs

En omdat het een nachtmerrie was, werd het nog een graadje erger: hoe langer ik niets op het papier zette, hoe zwaarder ik werd. En als ik iets fouts neerzette, dan werd ik nog zwaarder. Op een gegeven moment voelde ik hoe mijn billen over de randen van de stoel heen blubberden en mijn buik duwde het examentafeltje steeds verder weg.
Zoals dat in nachtmerries gaat, terwijl de vloer van de gymzaal plotseling in ijs veranderde en begon te kraken, stonden er kalveren op het ijs om mij heen te dansen. Op het moment dat ik door het ijs zakte, een ijselijke gil slaakte en het vallende gevoel kreeg, werd ik wakker. Het zweet stond op mijn rug en liep in straaltjes van mijn benen. De buren hadden de verwarming aanstaan en de buizen gaven die warmte af naar mijn slaapkamer.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

 1. carel de mari

  Dat moet met Sint Juttemis geweest zijn, dan dansen de kalveren op het ijs.

  Antwoord
  • Martha

   Precies!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest