Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Spreekwoorden 11: appel

door | 16 maart 2016 | Overige, Spreekwoorden 2016 | 2 reacties

De appel wegdragen

De appel wegdragenDe appel is deze keer het woord waarmee we aan de slag mogen: en ik wil het hebben over het spreekwoord de appel wegdragen. De appel wegdragen betekent dat je verkozen bent tot de mooiste. En dit spreekwoord staat aan de basis van de Trojaanse oorlog.

Een appel om over te twisten

Ten tijde van de oude Grieken, toen de Griekse goden en godinnen onder Zeus nog oppermachtig waren, werden de goden uitgenodigd voor het huwelijk van Peleus en Thetis, beter bekend als de ouders van Achilleus. Niet alle goden werden uitgenodigd: Eris, de godin van de ruzie en tweedracht mocht niet komen. Men was bang dat zij ruzie zou veroorzaken op zo’n prachtige dag. Uiteraard was zij daar zeer boos over en ze zon op wraak.
Tijdens de bruiloft rolde zij een appel naar binnen waarop stond: voor de schoonste. Natuurlijk ontstond er ruzie en uiteindelijk bleven er drie godinnen over die in aanmerking kwamen: Hera, Athena en Aphrodite. Gedrieën gingen zij naar Zeus en vroegen hem om te kiezen wie de mooiste was. Zeus keek wel linker uit: hij had er geen zin in om tot in de eeuwigheid twee van de drie dames tegen zich te krijgen. Zeus stuurde hen naar Paris, de jongste zoon van koning Priamos en koningin Hekabe van Troje.
De drie godinnen stonden plotseling voor hem en vroegen hem te kiezen wie de appel mocht winnen. Athena zag zijn verwarring en stelde voor dat ieder apart naar Paris zou komen om hem te overtuigen van haar recht op de appel.
Als eerste kwam Hera naar Paris toe. Ze beloofde hem heerschappij over heel Azië en grote rijkdom. Daarna was Athena aan de beurt: zij beloofde hem alle wijsheid van de wereld en grote krijgsroem. Aphrodite beloofde Paris op haar beurt dat ze ervoor zou zorgen dat de mooiste vrouw op aarde met hem zou trouwen en zij streelde zijn ego door hem de knapste man op aarde te noemen. Paris was zo onder haar bekoring dat hij de appel aan haar gaf. Zo kon Aphrodite de appel wegdragen als schoonste vrouw.
Hera en Athena waren heel erg boos. Zij waren nu de grootste vijanden van de Trojanen.

De Trojaanse oorlog – kort door de bocht

Op zekere dag ging Paris naar Sparta, waar hij kennismaakte met Helena. Helena was een dochter van Zeus en getrouwd met Menelaos. Zij stond bekend als de mooiste vrouw ter wereld. Door toedoen van Aphrodite verliet Helena haar man en vluchtte met Paris naar Troje. Menelaos voelde zich bedrogen en samen met zijn broer Agamemnon riep hij alle Grieken op om ten strijde te trekken tegen Troje. Ook Achilleus en Odysseus gingen mee. Tien jaar later viel Troje door een list van Odysseus. De Grieken konden zo de hele stad plunderen en de hele familie van Priamos en Hekabe uitmoorden. Hera en Athena hadden wraak genomen.
En dat allemaal doordat je iemand niet uitnodigt op je bruiloft. Het is wat met die appels.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

 1. carel

  hoe een twistappel tot twee prachtige boeken van Homerus leidde.

  Antwoord
 2. Anna

  Oeps … nog een spreekwoord dat me totaal vreemd is ☺ Ik leer wat bij hoor van jullie Nederlanders

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha Pelkman (@drspee) - Spreekwoorden 11: appel https://t.co/gDmrk8Ugzg de appel valt ver van mijn boom dit keer. Ik ga naar Troje! #sg16

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest