Ik vraag me wel eens af, wat de kleur rood in het spreekwoord geen rooie cent hebben te maken heeft met centen. Gelukkig geeft Onze Taal mij daar een fijn antwoord op. De cent was vroeger, sinds 1817, gemaakt van koper. En koper heeft een rode kleur. Daarom hebben we vaak geen rooie cent. Er zijn uitbreidingen op dit spreekwoord.
Bijvoorbeeld in: geen rooie rotcent meer hebben en geen rooie duit meer hebben. Een duit was nog ouder. Hij bestond al in 1473 en werd vanaf 1573 met koper gemaakt. Vanaf 1877 werden de centen van brons gemaakt en werden ze meer bruin dan rood. In 1980 werden de centen afgeschaft om in 2002 weer terug te komen met de eurocenten, die vervolgens per 1 september 2004 door de winkeliers weer niet meer geaccepteerd werden. Ze gingen namelijk weer afronden.
Dat was een fluitje van een cent
Tja. Het is me wat met die centen. Zo’n fluitje bestaat ook al niet meer. Tegenwoordig betaal je echt wel meer dan 1 cent voor een fluitje. Het spreekwoord werd vooral gebruikt om aan te tonen dat iets een makkie was. Het is zo makkelijk als spelen op een fluitje van een cent.
Wat ik wat lastiger vind op dit moment, is hoe ik dit blog een beetje netjes afrond. Misschien moet ik stoppen voor ik twee deuntjes voor een cent ga zingen. Ja, dat lijkt me een prima plan.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.
Je hebt rood- en geelkoper. Munten zijn hier van roodkoper geslagen.