Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Spreekwoorden 37: vliegen

door | 26 september 2016 | Overige, Spreekwoorden 2016 | 1 reactie

cursus spelling

Als de stok stijf staat, is de uil gaan vliegen. En ja, dit betekent precies wat je denkt dat het betekent: als een man een erectie heeft, denkt hij niet meer met zijn hoofd. Wat een prachtig spreekwoord! Dank je wel Carel, ik leer wat nieuws!

als de stok stijf staat is de uil gaan vliegenMaar ik wil het graag even over die uil hebben die is gaan vliegen. De uil staat symbool voor de wijsheid. Dat is al zo sinds de Griekse mythologie en waarschijnlijk al veel langer. Athene, de godin van de wijsheid en de oorlogsstrategie werd vaak vergezeld door een uil. Een teken van haar wijsheid.
Een beetje luguber, zeker in combinatie met het spreekwoord, is dat de uil een boodschapper was voor de dood. Als de uil eraan kwam vliegen, dan betekende dat onheil. Waarschijnlijk ook door het krassende geluid dat het beestje voortbracht, maar nog meer doordat de uil en een nachtdier was. En de nacht stond voor duisternis, voor donkerte, daar waar de ketters en ander gespuis goed gedijen. Ik kan de herkomst van dit spreekwoord nergens vinden helaas, maar ik vind het humor.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. carel de mari

    en zo laat iedere man met enige regelmaat de wijsheid voor wat het is, dan heeft ie wat anders aan zijn kop(je)

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Spreekwoorden 38: eikels » Tekstbureau DrsPee - […] het kader van het spreekwoord van gisteren (als de stok stijf staat, is de uil gaan vliegen) dacht ik,…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest