WhatsApp
Telefoon

Spreekwoorden 52: laatste

door | 28 december 2016 | Overige, Spreekwoorden 2016 | 2 reacties

de laatste der mohikanen

Ik word altijd een beetje melancholisch als ik woorden hoor zoals laatste. Vooral in combinatie met Oud en Nieuw. Toen Veronica nog een publieke omroep was, mochten zij de oudejaarsavond verzorgen. Er lag een baby’tje op het podium en een oude man met lange grijze baard probeerde nog op het podium te komen. Precies om twaalf uur viel de oude man voor het podium neer. Hij had het niet gehaald. Ik vond dat zo’n zielig beeld… Het doet me altijd denken aan het spreekwoord de laatsten zullen de eerste zijn.

Wat natuurlijk een verre van melancholisch spreekwoord is. Het betekent namelijk dat de eenvoudige mensen die het meest geduldig zijn, ooit als eerste aan de beurt zullen komen. Mooi gegeven toch, zo in de nadagen van 2016.
Klinkt als: karma lost het wel op. De gierige, hebberige mensen die alleen maar gaan geld, meer geld en nog meer geld zullen uiteindelijk als laatste eindigen omdat dat niet is waar het om gaat in het leven. Tenminste, als we de bijbel mogen geloven, want opnieuw heb ik een spreekwoord gekozen dat uit dat boek komt.

En bedenk wel: er zijn laatste die de eerste zullen zijn

Op een vraag van Petrus wat de mensen die alles hebben opgegeven om Jezus te volgen daarvoor terug zullen krijgen, antwoordt Jezus dat hun loon groot zal zijn en dat zij het eeuwige leven (een plaats in de hemel) zullen verkrijgen: ‘En bedenk wel: er zijn laatsten die de eersten zullen zijn, en er zijn eersten die de laatsten zullen zijn’ (bron)

Hier bedoelde Jezus dat de armen en onaanzienlijken uiteindelijk de behandeling krijgen die ze verdienen in het hiernamaals.

De laatste der Mohikanen

Ik ben zo blij dat Carel volgend jaar nog even doorgaat met die spreekwoorden. Wat dat betreft zijn wij wel een beetje de laatste der Mohikanen op spreekwoorden gebied. Maar uw educatie gaat verder. Vreest niet! Tot 2017!
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

 1. Carel

  De laatste Mohikanen doen het licht uit. Maar nog even niet

  Antwoord
  • Martha

   Nou precies. Dat dus. We blijven rustig doorgaan: jij met de spreekwoorden, ik met de WOT en #50books. (Iets met hooi en vork.)

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Spreekwoord deel 1: eerste » Tekstbureau DrsPee - […] gaan we spreekwoorden doen met het woord eerste. Nu kan ik heel flauw verwijzen naar mijn blog van vorige week,…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest