WhatsApp
Telefoon

The Watchmaker’s Daughter door C. J. Archer – Review

door | 24 juli 2019 | Boeken | 0 Reacties

The Watchmaker's Daughter cover

India Steele is wanhopig. Haar vader is overleden, haar verloofde kreeg de erfenis en niemand wil India in dienst nemen, ondanks haar jarenlange werkervaring bij haar vader. Het horlogemakersgilde lijkt zelfs bang voor haar te zijn. India krijgt een baan aangeboden bij de enige werkgever die haar wil hebben: een mysterieuze Amerikaan die een vreemd horloge bezit dat hem beter maakt als hij ziek is. Dit is het gegeven van het boek The Watchmaker’s Daughter.

Dit is het eerste boek in een serie van tot nu toe acht uit de Glass and Steele reeks. Het is alleen in het Engels verkrijgbaar, maar het is geen lastig Engels. Als het verhaal je grijpt, lees je het in een ruk uit.
De mysterieuze Amerikaan, Matthew Glass, moet een bepaalde horlogemaker vinden en hij vraagt India hem daarbij te helpen. Hij vertelt heel weinig over zichzelf, over waarom hij in een duur huis in Londen kan wonen en wat hij in Amerika deed voor hij naar Engeland kwam.
India leest in de krant over een voortvluchtige bandiet die vanuit Amerika naar Londen is gekomen. Ze vermoedt dat Matthew deze Dark Rider is en ze staat voor een enorm probleem: als ze haar werkgever aangeeft bij de politie dan verliest ze haar werk en onderdak – en ze heeft de man verraden die haar leven heeft gered.

Mijn mening over The Watchmaker’s Daughter

Geef mij een boek over magie, historie en een onmogelijke liefde en er kan wat mij betreft weinig meer fout gaan. Al gelijk in het begin bij de eerste kennismaking tussen India en Matthew was ik geïntrigeerd.
India maakt stampij in de winkel van haar vader die nu van Eddie, haar ex-verloofde, is. In die winkel is ook Matthew aanwezig. Ze is moe, wanhopig, heeft geen geld en geen baan en een dag na de begrafenis van haar vader kwam Eddie’s ware aard naar boven en pakte hij haar erfenis af. India confronteert Eddie daar mee. Dan grijpt Matthew in:

“I am sorry, miss,” the gentleman said, sounding genuinely sympathetic.
“I’m sure you are now. Eddie is no better than the muck on your boots.”
He sighed and the tiny lines at the corners of his eyes deepened. “No, I mean I’m sorry for doing this.”
Two long strides brought him to me so that I got to admire his impressive height and frame. But not for long. Two large hands clamped around my waist, lifted me, and tossed me over one of those brawny shoulders I’d been admiring.
“What are you doing?” I cried. “This is outrageous! Let me down at once!”
He did not. With one arm clamped over the back of my thighs, he strode to the door as if I were nothing more than a sack of flour. The blood rushed to my head. My hat hung by its pins. I pounded his back with my fists, but it had no effect. I was utterly helpless and I did not like being so, one little bit. Behind me, Eddie roared with laughter.

Eind negentiende eeuw is dit natuurlijk not done. Uiteindelijk gaan Glass en Steele samenwerken. Langzaam maar zeker komt India steeds meer over Matthew Glass en zijn geheim te weten. Samen gaan ze op zoek naar de man die het horloge van Matthew kan maken.
In het boek komen meerdere personages voor die later in de andere delen ook weer terugkomen. Zo maken we kennis met de gildemeester, Mr. Abercrombie die zijn angst voor India maskeert door uitzonderlijk gemeen te zijn. Daarnaast leren we ook de andere leden van het huishouden kennen: Willie Johnson, Cyclops en Duke, die met Matthew meegekomen zijn uit Amerika, Letitia Glass, de tante van Matthew en Richard en Beatrice Glass en hun dochters Patience, Charity en Hope. En dan is er ook nog Sheriff Payne die Matthew is gevolgd vanuit Amerika.

Meerdere verhaallijnen

Review: The watchmaker's daughter door CJ ArcherEr zijn meerdere verhaallijnen in The Watchmaker’s Daughter. De eerste lijn, en wat mij betreft de belangrijkste, is de lijn van de zoektocht naar de horlogemaker die Matthew’s horloge kan repareren. Deze lijn is goed uitgewerkt, vol details en alle personages in het boek worden er uiteindelijk mee verbonden.
De tweede lijn is de lijn van de erfenis van India Steele en haar relatie met het horlogemakers gilde en Eddie Hardacre. Ook deze lijn is rijk aan verhaal en wordt mooi verweven door de hoofdlijn. India wil weten wie ze is en waarom Abercrombie en de rest van de horlogemakers zo bang voor haar zijn. Deze zoektocht wordt ook goed uitgewerkt.
Dan is er nog de derde lijn met de dochters van Richard en Beatrice Glass en de liefde tussen Matthew en India. Matthew is de enige mannelijke erfgenaam en dus vindt Beatrice dat Matthew met een van haar dochters moet trouwen. Dat ze daarmee India schoffeert, interesseert haar weinig. Met deze lijn is ook het verhaal van Letitia Glass verbonden, de vrijgezelle tante van Matthew die steeds meer in het verleden gaat leven.
Een laatste lijntje is de liefde tussen Cyclops en een vriendin van India, die natuurlijk helemaal niet kan omdat Cyclops een andere huidskleur heeft.

Conclusie: een geslaagd eerste deel

Met The Watchmaker’s Daughter verveel je je echt niet. Het leest lekker weg, is vlot geschreven en houdt je aandacht vast met actie en conversatie in het decor van Victoriaans Londen. De gesprekken zijn vlot, door Duke, Willie en Cyclops valt er ook nog heel wat te lachen en de verhaallijnen zijn goed uitgewerkt.
Dit boek is beschikbaar via Kobo Plus als ebook en als luisterboek. De overige zes boeken zal ik ook nog reviewen. Boek 8 komt uit op 3 september 2019.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest