Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Een theater boek en #50books vraag 48

door | 26 november 2017 | 50books 2017 | 3 reacties

ben-white-131958

Vorige week werd ik door mijn theaterbezoek geïnspireerd tot vraag 47: heb je wel eens een theater boek gekocht? Dat wil zeggen: een boek naar aanleiding van een voorstelling. Opnieuw twee leuke reacties of één. Of toch twee.

Gelukkig waren het er twee. Zowel Niek als Ali heeft gereageerd op de vraag. Lalagè merkte op twitter op, dat zij mijn tweets over de #50books vraag steeds miste. Mocht je de laatste boekenvragen van het jaar niet willen missen (en andere blogs van mijn hand), dan kun je jezelf altijd abonneren op de feed met een rss-lezer zoals Feedly. Hier vind je een handleiding hoe deze rss-lezer werkt. Super handig, geen gedoe en lekker simpel.
Je kunt je ook abonneren op de e-mailservice. Die vind je helemaal onderaan iedere pagina op deze website of door het vinkje aan te vinken als je een reactie achterlaat.Martha's blog volgen

Terug naar het theater boek

Niek reageerde dat zij nog nooit een boek heeft gekocht of dat het haar in ieder geval niet kon heugen dat er boeken werden aangeboden na theatervoorstellingen. Waarschijnlijk had ze er wel een aantal meegenomen. Maar de nieuwste cd’s daarentegen van zangers, die schaft ze wel aan tijdens concerten. Haar nieuwste aanwinsten zie je op haar blog en je leest daar ook hoe ze daaraan komt. Dat is namelijk best interessant.
Wel, niet, wel, niet. Ali kwam er al typend in de reacties achter dat ze uiteindelijk niet alleen programmaboekjes maar ook andere boeken kocht in het theater naar aanleiding van voorstellingen. Zo heeft ze het tekstboek van Genesis van Sophie Kassies gekocht over Jakob die met de bebloede jas van zijn zoon Jozef het toneel opkwam. Deze scene maakte zo’n indruk en is haar dus bijgebleven. En ook kocht Ali het tekstboek bij de voorstelling Tantalus van toneelgroep de Appel. Zelf zegt Ali dat ze geen boeken koopt bij voorstellingen. Maar zijn deze tekstboeken dan geen boeken?

Een bruggetje naar #50books vraag 48

En dat bruggetje is een brug naar een zeer filosofische vraag.

Wat is volgens jou een (literair) boek?

Van Dale omschrijft het woord boek:
Boek (het; o; meervoud: boeken)

  1. een samengebonden of genaaid aantal bedrukte bladen: een open boek zal geen geheimen hebben; een boekje opendoen over iem. geheimen verklappen van
  2. hoofdafdeling van een omvangrijk geschrift: de boeken van de Bijbel
  3. een ingebonden aantal bladen papier, bestemd voor aantekeningen: een aantekenboek(je); volgens het boekje volgens de voorschriften; de boeken van een bedrijf de boekhouding; te boek staan bekendstaan; buiten zijn boekje (of: zijn boekje te buiten) gaan zijn bevoegdheid overschrijden, te ver gaan.

Bijvoorbeeld: een literair boek is een boek waarbij je echt een beetje moet nadenken over de inhoud. Iets wat je nog een tweede keer wil lezen omdat je nog lang niet alle aanwijzingen hebt opgepikt.
Of: een boek is een verzameling papieren met letters waar je informatie uit kunt halen.
Of: een boek is een digitaal bestandje dat je kunt lezen op een ereader en waarbij je aantekeningen kunt maken in het boek zelf.
Misschien heb jij een heel ander idee over het concept boek? Ik lees je antwoord graag!
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. Hier vind je alle vragen van 2017.
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Een literair boek: #50books vraag 48 - Stukjes - […] De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest