WhatsApp
Telefoon

Top tien taalcitaten

door | 04 november 2014 | Overige, Taal | 1 reactie

taalcitaten: de geest van een taal openbaart zich in onvertaalbare woorden


Wat allitereert mijn titel weer lekker! Vandaag wil ik mijn top tien taalcitaten delen. Dit zijn citaten over taal die mij aanspreken en ik zal ook uitleggen waarom die mij aanspreken. Ik hoop dat jullie genieten van de citaten, want echt leerzaam wordt mijn taaldinsdagblog volgende week weer.

Mijn top tien taalcitaten

Nummer tien

De taal weerspiegelt de ziel – Seneca

Taal is de enige manier om te laten zien wat je op je hart hebt. Taal verwoordt wat ogen als spiegels van de ziel niet kunnen zeggen. Daarom vind ik dit zo’n mooie uitspraak.

Nummer negen

De taal is een handschoen die strak om de huid van de inhoud getrokken is – Godfried Bomans

Bomans, ik deed mijn scriptie over hem toen ik afstudeerde, had mooie uitspraken. Hij zegt hier volgens mij dat taal, kort en bondig, de inhoud het beste kan verwoorden.

Nummer acht

Grote literatuur is gewoon taal tot de rand toe gevuld met betekenis – Ezra Pound

Ja, helemaal mee eens. De betekenis van de woorden geeft zin of onzin weer. Hebben de woorden meer betekenis, dan is de literatuur groter (en vaak ook lastiger te duiden).

Nummer zeven

De taal is de mensen gegeven om zijn gedachten te verbergen – Molière

Met taal kan je veel doen: de waarheid zeggen, maar ook liegen. Waarmee je dus je eigenlijke gedachten verbergt. Ik vind dit mooi, kort en krachtig weergegeven.

Nummer zes

Ik vervloek alle purisme dat ons verbiedt een woord te gebruiken, waarin een andere taal veel meer of iets innigers heeft gelegd – J.W. Goethe

Zo is het onmogelijk om het oer-Nederlandse woord gezellig te vertalen. Ook het Engels heeft zo’n woord dat in het Nederlands geen echt goede vertaling kent: awkward. Iedere taal heeft zijn eigen mogelijkheden en onmogelijkheden en dat vind ik zo prachtig aan taal: je hebt veel manieren om je uit te drukken in taal, maar soms lukt het alleen door een woord uit een andere taal te gebruiken.

Nummer vijf

Het wezen van een taal ziet men het duidelijkst in onvertaalbare uitdrukkingen – Marie von Ebner-Eschenbach

Deze dame heeft veel mooier gezegd wat ik bij nummer zes probeerde uit te leggen. Het wezen van de taal laat wat mij betreft ook gelijk de volksaard zien: gezellig, knus en spruitjeslucht zijn woorden die de Nederlandse volksaard goed weergeven. Tenminste, ik hoop dat dat zo is.

Nummer vier

Nederlands is geen taal, dat is een verkoudheid – Jacques Brel

Ja, dat kan ik me dan ook weer voorstellen. Als je wel eens geprobeerd hebt op vakantie om een Duitser of een Engelsman het zinnetje Negenennegentig schaapjes op Scheveningen, dan snap je wat Brel bedoeld heeft met deze uitspraak.

Nummer drie

Iedere taal geeft een unieke kijk op het leven – Federico Fellini

Er zijn talen waar het woord ik niet bekend is. Daar kun je alleen spreken over wij. Deze volkeren lijken veel saamhoriger. Ook zijn er Indiaanse stammen die geen verleden tijd kennen. Het meest duidelijke voorbeeld ken ik van de oude Grieken: zij stonden met hun rug naar de toekomst en keken terug naar wat ze allemaal al hadden meegemaakt in tegenstelling tot anderen die met hun rug naar het verleden staan en kijken naar wat ze allemaal nog voor hun kiezen gaan krijgen.
Of: nog duidelijker. De woorden bella donna betekenen in het Italiaans mooie vrouw, in het Nederlands is het een dodelijk vergif.

Nummer  twee

Dialect is een taal die zijn mouwen opstroopt, in zijn handen spuugt en aan het werk gaat – Carl Sandburg

Zeker weten! Natuurlijk kun je prachtig oreren over verheven zaken, maar een dialect zegt waar het op staat. Ik vind dat er niets mooiers is dan dialect, hoewel ik het zelf niet spreek.

Nummer één

Het woord dat in de taal het moeilijkst behoorlijk is uit te spreken en te plaatsen, is Ik – Alfred de Vigny

Als je ooit een sollicitatiebrief hebt geschreven, weet je hoe moeilijk het is om niet om de andere zin het woordje ik te schrijven. Of om niet met ik te beginnen. Prachtig citaat en zo ontzettend waar dat deze wat mij betreft op de eerste plek in mijn top tien taalcitaten mag terechtkomen.
Wat is jouw favoriete taalcitaat?

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Linda Kwakernaat

    Mooi, en bedankt!
    En dat andere, niet vergeten maar Henk staat op de beurs in Brussel! je weet wat in het vat zit ,,

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - Top tien taalcitaten http://t.co/dm6i3wTXq4 mijn top tien van citaten over taal. Wat zijn jouw favorieten?
  2. @BeelaertsJ - Top tien taalcitaten door @drspee http://t.co/rehq5uNxUX
  3. @Veelgedoe - RT @BeelaertsJ: Top tien taalcitaten door @drspee http://t.co/rehq5uNxUX

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest