Veiligheid op je pc en website
December is traditioneel de maand van plezier en feest en gezelligheid. Het is echter ook de maand waarin de meeste websites gehackt worden. En de vraag is niet of je gehackt wordt, maar wanneer je gehackt wordt.
Ik begrijp dat dit geen fijne boodschap is zo in deze laatste maand van het jaar. Toch wil ik je graag vertellen over het belang van veiligheid op je website, je mail en je wachtwoorden.
De updates
Een WordPress website bevat plugins, thema’s en natuurlijk WordPress zelf. Deze verschillende onderdelen die ervoor zorgen dat jouw website blijft draaien, moeten regelmatig geüpdatet worden. Doe jij dit? Wanneer is de laatste keer geweest dat je op die update knop hebt gedrukt?
Het is heel belangrijk om die updates te doen, omdat er soms lekken ontstaan in deze onderdelen door voortschrijdend inzicht of veroudering van de plugins. Vind je het spannend om op de update-knop te drukken? Dat kan ik me heel goed voorstellen. Je kunt het onderhoud ook uit handen geven. Dan heb jij er geen omkijken meer naar en je weet dat je website altijd up to date is. Hierdoor verkleint de kans dat je gehackt wordt aanzienlijk.
Mails die vertellen dat je bizarre bedragen hebt gewonnen
Die pikken we er allemaal uit als spam. Maar soms is de spam subtieler en bijna niet van echt te onderscheiden. Let vooral op de volgende items als je mail krijgt en je twijfelt over de echtheid:
- Wie is de afzender? Klopt het e-mailadres met wat je kent van andere mails die door de instantie is verzonden? Klik nooit zomaar op een link. Ga zelf naar de website en zoek daar het nieuwsbericht of neem contact op met de instantie waar de mail vandaan komt via de telefoon of het contactformulier op de website.
- Bekijk ook de inhoud van de mail. Staan er kromme zinnen in of spelfouten? Dan is het hoogstwaarschijnlijk spam.
- Bij twijfel: klik niet op de link in de mail.
Wachtwoorden
Gebruik je overal hetzelfde wachtwoord? Dan wordt het tijd om je wachtwoorden te veranderen. Net als ik heb je waarschijnlijk ontzettend veel accounts op ontzettend veel verschillende websites. Dan is het makkelijk om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Maar dat is echt heel gevaarlijk.
Mijn advies is om een wachtwoord-manager te gebruiken, bijvoorbeeld LastPass of 1Password. Beiden zijn beschikbaar voor MacOS en Windows. Of gebruik de Sleutelhanger van Apple. Het handige van 1Password en LastPass is dat je nog maar 1 wachtwoord hoeft te onthouden om je kluis te openen.
Wat is een sterk wachtwoord?
Een sterk wachtwoord is een wachtwoord dat ten minste 8 tot 10 tekens bevat die niet herleidbaar zijn tot een woord. Gebruik veel cijfers, uitroeptekens, vraagtekens en andere tekens om je wachtwoord zo moeilijk mogelijk te maken. Een wachtwoord-manager kan je helpen om zo’n sterk wachtwoord te genereren. Een ander voorbeeld van een sterk wachtwoord is bijvoorbeeld de eerste letters van een zin uit je favoriete liedje. En vervang sommige letters dan ook weer door cijfers en andere tekens.
Check vooral ook even het wachtwoord van je website: is het niet te makkelijk? Vervang het door een moeilijker wachtwoord en sla het op in je wachtwoord-manager of op een andere veilige plek.
Veel websites bieden tegenwoordig tweestap-verificatie (2FA) aan. Dan moet je een code vanaf je telefoon invullen met de Google Authenticator app. Dit maakt inloggen nog veiliger. Geef eventueel ook je 06-nummer op, want dan krijg je meldingen op je telefoon als iemand probeert in te loggen die dat niet zou moeten doen.
Kortom
Zorg voor de updates op je website, klik niet op vage linkjes in je mail en gebruik wachtwoord-managers om veilige wachtwoorden te creëren en voor ieder account een nieuw wachtwoord te gebruiken.
Vind je het echt vervelend of te spannend om de updates te doen? Of heb je er geen tijd voor? Ik neem het graag van je over. Neem contact met mij op voor de mogelijkheden.
Afbeelding door:Vectorstock
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
0 reacties