WhatsApp
Telefoon

Vraag 36, 37 en 38 van 50books in één

door | 21 september 2014 | Boeken, Overige | 2 reacties

handgeschreven wereld, 50books

handgeschreven wereld, 50booksJe wijkt één keer af van je routine en gelijk mis je twee vragen en dan staat vraag 38 er ook al weer. Dat moet ik natuurlijk inhalen, daarom krijg je nu drie antwoorden van 50books voor je kiezen!

Natuurlijk begin ik met vraag 36

Dat ging over de grote drie: Reve, Mulisch en Hermans. Ik vind dat het tijd is voor een nieuwe grote drie. Ik heb mijn grote drie samengesteld op de schrijvers die ik op dit moment het meeste lees. Het is geenszins representatief voor wat de oude mannen met grijze baarden op dit moment tot de canon rekenen. Maar ik ben gelukkig geen oude man met grijze baard, maar een jonge vrouw met een of twee grijze haren (help!).
Op drie staat Siska Mulder. Zij schreef Met zachte hand. Een boek dat ik kreeg en waar ik nog een review over wil schrijven. Het boek gaat over vier vrouwen die wraak nemen op mannen. Hier eindigde het boek zo spannend dat ik eigenlijk hoop dat er een vervolg komt. Mulder weet ook een onrealistisch iets als een wraakclubje een realistisch tintje te geven door de twijfel van de hoofdpersoon.
Op twee staat voor mij Esther Verhoef. Zij schrijft prachtige literaire thrillers. Ik heb van haar onder meer De kraamhulp gelezen: een boek waar ik mijn nagels op kwijtraakte. Ik kon het niet neerleggen, zo spannend. Haar boeken staan als een huis: de plot is naadloos. Daarbij weet Verhoef vaak het verhaal zo te maken dat het een verrassende uitkomst heeft. Die in De kraamhulp had ik echt niet zien aankomen.
Op een met stip volgt Simone van der Vlugt. Van haar las ik onder meer In mijn dromen en Schaduwzuster. Ook Van der Vlugt is een literaire thriller schrijfster. Zij weet realistische situaties te schetsen waardoor je denkt dat het bij de buren zou kunnen plaatsvinden. In het boek In mijn dromen verweeft Van der Vlugt echte gebeurtenissen in het verhaal waardoor het geheel zo’n waarheidstrouwe weergave wordt, dat het echt gebeurd zou kunnen zijn.
Dit is dus mijn huidige grote drie. Ik merk dat het alleen maar vrouwelijke schrijvers zijn. Ik heb de laatste tijd geen goede Nederlandstalige mannelijke schrijvers gelezen. Misschien daarom.

Vraag 37: inspiratie om te lezen

Waar haal ik de inspiratie vandaan? Voornamelijk uit bol.com, Goodreads en van jullie. Jullie antwoorden op de 50books vragen laten mij kennismaken met nieuwe boeken. Mijn nog te lezen stapel wordt daardoor steeds groter. Helaas heb ik door mijn eigen bedrijf steeds minder tijd om te lezen, maar ik wil er zo graag tijd voor maken. Misschien moet ik eens bij leesdame gaan kijken hoe zij dat doet.
Eigenlijk wil ik jullie dus bedanken voor jullie bijdragen aan 50books. Blijf ze vooral schrijven, want ik geniet ervan om ze te lezen en kennis te maken met nieuwe boeken!

Vraag 38: een non-fictie boek

Welk non-fictieboek zou ik aanraden om te lezen. Dat kan er eigenlijk maar eentje zijn: Frits van Oostrom. Voordat deze professor in Utrecht ging doceren, had hij een leerstoel in Leiden. Daar heb ik college bij gevolgd. Hij heeft verschillende boeken geschreven: Maerlants wereld,  Wereld in woorden, Handgeschreven wereld, Stemmen op schrift. Boeken die ik heel graag wil hebben, Maerlants wereld en Stemmen op schrift. De andere twee heb ik al. Maar deze man schrijft fenomenaal: hij neemt je echt mee in de wereld van de dertiende en veertiende eeuw. De mensen en de literatuur gaan echt leven bij het lezen van zijn boeken. Ik kan iedereen dus deze boeken aanraden. Bewijs? Oké een citaat uit Handgeschreven wereld:

30 april 1435 was een zwarte dag voor het klooster Groenendaal: een rampzalige bibliotheek- en archiefband vernietigde bijna al het geschrevene in de priorij. Slechts de paar boeken die in een speciale kast in de eetzaal lagen om gebruikt te worden bij het voorlezen tijdens de maaltijden, werden voor het vuur gespaard. Een van die boeken bevatte het werk van Jan van Leeuwen. Een eeuw eerder was hij als analfabete kok ingetreden in het klooster. Door goddelijke inspiratie slaagde deze eenvoudige lekebroeder erin zichzelf lezen en schrijven te leren, ondanks de altijd zeurende pijn in zijn voet.

Ik wil nu dus weten wie Jan van Leeuwen was en waarom hij pijn had in zijn voet. Jullie niet?

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

 1. Sandra

  Leuke antwoorden Martha! En yep, zelfs ik wil nu weten wie Jan van Leeuwen was en wat hij aan zijn voet had, echt, ik haat dat soort dingen, dat je ergens een fractie leest en dan het boek MOET lezen. Ik ben dol op historische literatuur dus Handgeschreven wereld komt op mijn lijstje!

  Antwoord
  • Sandra

   fractie? ik bedoelde fragment, oops 😛

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha (@drspee) - Vraag 36, 37 en 38 van 50books in één http://t.co/btBhnPNNhw Mijn antwoorden en ik ben weer bij 🙂 [WORDPRESS HASHCASH]…
 2. Martha Pelkman (@drspee) - Vraag 36, 37 en 38 van 50books in één http://t.co/btBhnPNNhw Mijn antwoorden en ik ben weer bij 🙂
 3. De laatste 3 vragen van het jaar - Tekstbureau DrsPeeTekstbureau DrsPee - […] man die vrouwen om zijn vinger windt en ze dan keihard laat vallen (zodat die vrouw daarna lekker wraak…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest