WhatsApp
Telefoon

Vragen stellen 2017: maakt het echt uit?

door | 09 januari 2017 | Overige, Persoonlijk | 2 reacties

maakt het echt uit wat anderen over je zeggen?

De vraag van vandaag is: maakt het echt uit wat andere mensen zeggen? Het korte antwoord is: nee, natuurlijk niet! Als je voldoende zelfvertrouwen hebt en je doet de dingen die je leuk vindt, dan zegt het meer over de andere mensen dan over jou. En daar ligt nu net de crux.

maakt het echt uit wat anderen over je zeggen?Er is een Engels versje dat al jaren in mijn hoofd resoneert: Sticks and stones may break my bones, but words will never hurt me. En o wat is dat een fout versje. Juist die woorden doen pijn als je ze keer op keer hoort. Als andere mensen iedere dag tegen je zeggen dat je er niet bij mag horen, dat je niet goed genoeg bent, dat je een vies vet varken bent, dan ga je dat op een gegeven moment ook daadwerkelijk geloven. En dan maakt het wel degelijk uit wat andere mensen zeggen.
Woorden hebben namelijk de vervelende eigenschap om vast te kleven aan je ziel. Het is als een soort modder die op een wit laken terecht komt en hoe je het laken ook wast, de modder blijf je zien. Het laken wordt grauw en dof en het smetteloze wit is verdwenen. Blauwe plekken verdwijnen, maar woorden blijf je je herinneren.

Maakt het echt uit wat andere mensen van je zeggen?

Inmiddels niet meer: ik ben zeker van mijzelf, ik heb zelfvertrouwen en ik weet wat ik kan, wie ik ben en waar mijn waarde ligt en hoe ik die waarde kan toepassen om niet alleen mijn eigen leven, maar ook dat van andere mensen die dat willen, te verbeteren en te verrijken.
Maar het heeft wel uitgemaakt en daarom is het zo belangrijk om elkaar fatsoenlijk te behandelen. Speel niet op de man, maar ga in op de argumenten die de ander geeft. Luister naar elkaar om echt te luisteren in plaats van luisteren om antwoord te kunnen geven. En nog belangrijker: hoe iemand er ook uit ziet, laat hem of haar in zijn waarde. Je weet niet wat die persoon heeft meegemaakt of nog meemaakt.

Veroordeel mijn verhaal niet op basis van het hoofdstuk waar je binnenkomt.

De Flow kalender heeft dit jaar een scheurkalender gemaakt met iedere dag een vraag. Ik ga in deze serie vragen beantwoorden die ik interessant vind om te beantwoorden of die mij echt aan het denken zetten.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

 1. Carel

  En dan zegt de advocaat van de duivel: en als wat die ander zegt positief is?

  Antwoord
  • Martha

   Als je lang dingen hebt gehoord die negatief zijn, dan geloof je de positieve dingen niet meer.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest