WhatsApp
Telefoon

Waarom ik de deelknoppen en de like knop heb verstopt

door | 13 februari 2018 | Persoonlijk | 0 Reacties

Ik vind het fijn dat jullie mijn blogposts liken en delen op de verschillende social media. Dat waardeer ik zeer. Dat waardeer ik zo zeer, dat ik ook een stap neem om jullie privacy een beetje meer te gaan beschermen. Daarom heb ik de like-knop voor Facebook verwijderd en deelknoppen verstopt onder de Meer-knop onderaan mijn blog. Hoe zit dat?

Op het moment dat jullie een blogpost van mij lezen, en jij bent ingelogd met je Google account in je browser en je Facebook-account, dan weten deze twee giganten al dat jij op mijn website bent geweest. Nog voor je überhaupt op een like-knop of deelknop hebt geklikt. Die twee giganten zien hoe lang je hier bent, wat je hier doet en welke pagina’s je bekijkt. Ze weten meer van jullie, dan ik.
Het enige dat ik van jullie weten wil, is of je mijn blog leest. Het interesseert me weinig of je nog andere pagina’s bezoekt en hoe lang je daar op die pagina doorbrengt. Ik zie het wel aan de reacties en aan de bezoekersaantallen. Meer wil ik niet weten.

Privacy op het internet wordt steeds belangrijker

Dat vind jij, dat vind ik. Maar vinden Google en Facebook dat ook? Het is een beetje een technisch verhaal, maar ik ga het uitleggen.
Google en Facebook zeggen dat ze je privacy hoog in het vaandel hebben staan, maar iedereen weet dat je ‘gratis’ diensten betaalt met informatie over jouw surf- en zoekgedrag. Heb je je ooit afgevraagd waarom je altijd advertenties van vliegreizen naar Zürich te zien krijgt op Facebook, als je toevallig bij Trivago daarnaar gezocht hebt? Dat komt omdat je waarschijnlijk ingelogd bent geweest op Facebook toen je die vliegreis boekte.
Ook in de deelknoppen onder blogs zitten kleine pixels met code die als een soort Mata Hari’s rapporteren aan Facebook en/of Google waar jij bent geweest en of jij een Bonprix of een Wehkamp shopper bent of misschien wel allebei.

Waarom ik de deelknoppen en de like-knop heb verstopt

Afbeelding 1


Ik wil niet dat mijn blog een bron is van irritatie voor reclame op jouw facebook pagina. Ik wil ook niet dat jouw gegevens via mijn website bij Google en Facebook terechtkomen. Door de deelknoppen te verstoppen en de like-knop te verwijderen, worden deze functies pas geladen, als jij besluit om mijn blog te delen. Tot die tijd weten Facebook en Google niet waar je bent of wat je daar aan het doen bent.
 

Afbeelding 2


Kortom, ik ga mijn blog steeds wat veiliger maken, met jouw privacy in gedachten. Mocht je dit blog willen delen. Dan doe je dat zo:

  1. Zoek de knop ‘Delen’ onderaan mijn blog. (Afbeelding 1)
  2. Laat je muis op de knop delen rusten en kies dan het sociale netwerk waar je wil delen. (Afbeelding 2)

Wil je weten hoe je zelf aan je privacy op het internet kan werken met je website en je bezoekers beschermen? Neem dan even contact op met mij / ons via Focus Websites. Dan kunnen we je zeker verder helpen!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest