Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Wat is een foute keuze?

door | 16 augustus 2013 | Overige, Persoonlijk | 6 reacties

Stel: je houdt ervan om lekker weg te dansen bij muziek van Jan Smit, Frans Bauer en Frans Duijts. Je kunt alle liedjes van André Hazes meezingen en palingpop is echt jouw ding. Is dat een foute keuze? Ik vind van niet, hoewel het niet mijn muziek is. Je doet er namelijk niemand kwaad mee, zolang je het muziekvolume maar laag houdt.
Stel: Je gaat één keer per maand, als je salaris is gestort, lekker de stad in en koopt de hele Action leeg. Dan ga je naar een sushirestaurant en trakteert jezelf op een lekkere maaltijd. Is dit dan een foute keuze? Nee, ook hier vind ik dat je geen foute keuze maakt, zolang je aan het eind van de maand maar een stukje geld overhoudt. Met mate is in principe alles goed.

foute keuze

Een foute keuze?


Stel: Je drinkt iedere avond een glaasje wijn (rood, wit of rosé) voor het slapen gaan. Je geniet daarvan, maar op een dag merk je dat je niet meer zonder het glaasje wijn kan. Maar je denkt: “Wat kan een glaasje wijn nou kwaad?” Hiervan denk ik dat je een foute keuze maakt. Zodra je merkt dat niet meer zonder dat glaasje wijn kan, omdat je dan bijvoorbeeld niet meer kan slapen, dan is het beter om ermee te stoppen. Het glaasje waar je niet meer zonder kan, lijkt me een verslaving en dat is per definitie verkeerd.
Stel: Je hebt een groot deel van je leven gerookt, maar bent gestopt. Je weet dat je na één sigaret weer verslaafd bent, maar toch laat je je verleiden om nog één keer een sigaret op te steken. En boem: je bent verslaafd. Was het dan een foute keuze om die sigaret op te steken? Ja, ik denk van wel. Je bent namelijk weer gaan roken, terwijl je al vijf jaar gestopt was.
Alles waarvan je denkt dat je er beter vanaf kan blijven, kun je beter laten staan. Natuurlijk is het geen probleem als je je weet te beheersen. Maar als je gaat shoppen en je verspilt je hele maandsalaris aan de Action, dan kan je de rest van je vaste lasten niet meer betalen. Gaat het zo maanden achterelkaar door, dan zou het best wel eens kunnen zijn dat je zwaar in de problemen komt. En dat geldt ook voor sigaretten, alcohol, vriendjes, geld, eten en andere zaken waar je verslaafd aan kunt raken, in de problemen van kunt komen of waar je pijn aan overhoudt of all of the above.

Een foute keuze is een keuze waar je slechter van wordt op de lange termijn

Tenzij je van een foute keuze uiteindelijk beter kunt worden, maar dat heb ik zelf nog niet meegemaakt. In mijn wereld is die zogenaamd foute keuze dan uiteindelijk een goede keuze geweest. Ook al doet die foute keuze dan pijn.
Een goede wijsheid van iedereens oma:

Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed voor je, behalve tevreden en tegoed.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

6 Reacties

 1. carel

  te tevreden is daarentegen weer niet goed, evenmin als te goed

  Antwoord
  • Martha

   Lol! Je hebt helemaal gelijk Carel 😀

   Antwoord
  • Martha

   Ja zodra ik dat gedaan heb, zal ik hem schrijven ;). Grapje. Ik moet alleen even nadenken hoe ik daar vorm aan ga geven.

   Antwoord
 2. sharp ben

  Op zich is er niks mis met “foute” keuzes maken, zolang je er maar voor zorgt dat je niemand anders schade toebrengt. Dààr ligt het kalf gebonden…

  Antwoord
  • Martha

   En als het jezelf betreft die je schade toebrengt?

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha (@drspee) - Wat is een foute keuze? - http://t.co/OJ7be6CTcX Een klein beetje moralistisch

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest