Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Worden: met d, t, of dt?

door | 14 mei 2013 | Overige, Taal | 10 reacties

Het werkwoord worden is voor mijn leerlingen op school best wel lastig. Vaak maken ze fouten door bijvoorbeeld hij wort te schrijven of andere variaties op het thema. Daarom heb ik een schema ontworpen, waarmee mijn leerlingen makkelijker kunnen schrijven. Zij moeten dit schema uit hun hoofd leren.

“Hé dit kan eigenlijk ook wel nuttig zijn voor andere mensen.”

Dacht ik toen. Dus ik heb het schema een beetje gepimpt, een pdf-je gemaakt en bedacht dat ik het met jullie wil delen. Je kunt dit onder/naast/boven je computer leggen en het pakken op het moment dat je twijfelt. Lamineer het, plastificeer het of hang het aan de muur. Misschien leuk om er een soort serie van te maken over verschillende spellingsregels. Als het je wat lijkt, dan hoor ik het wel :). Ik heb al eerder eens iets over spelling geschreven, maar dat was wat algemener of over het koningslied. O ja. Eén dingetje dat ik niet in het schema heb gezet, maar waar ontzettend veel fouten mee gemaakt worden, is het werkwoord ‘gebeuren’:

Dit is eigenlijk altijd met een –t op het eind: het gebeurt. Je zult zelden zien dat dit werkwoord in de ik-vorm of de jij-vorm gebruikt wordt. In de verleden tijd is het makkelijker: het gebeurde of de dingen gebeurden. Het voltooid deelwoord van gebeuren is altijd met een -d op het einde.

Niet meer vergeten nu hè ;).
Wil je dit schema downloaden? Top! Klik dan op de link hieronder, en er opent een pdf-bestand. Als je hem handig vindt, laat je dan een tweet achter met mijn twitternaam (@drspee) erin en een link naar deze post? Dat is namelijk lief!
WWspelling

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

10 Reacties

 1. Olga

  Ik vervang het werkwoord altijd door ‘lopen’ of ‘smurfen’ om de juiste uitgang te bepalen. Ik weet het natuurlijk vaak wel, maar omdat ik Nederlands heb gestudeerd kan ik het me eigenlijk niet veroorloven met een fout als ‘vindt je dat ook’ aan te komen zetten 😉

  Antwoord
  • Martha

   Haha, ja ik doe soms ook smurfen gebruiken. Ook ik heb Nederlands gestudeerd en kan me dat soort fouten ook niet veroorloven 🙂

   Antwoord
 2. carel

  en zo las ik vandaag dat iemand naar hard van Nederland gekeken had, u heeft genoeg te doen, juf 😉

  Antwoord
  • Martha

   Ja, spelling is een groot goed dat vaak misbruikt wordt 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest