Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 13: zomertijd

door | 26 maart 2015 | Overige, WOT | 6 reacties

zomertijd

Zomertijd ~ de periode van het jaar waarin de klok ten opzichte van de tijd gedurende de rest van het jaar 60 minuten vooruit wordt gezet


zomertijdIk heb er last van, van de zomertijd. Dat jetlag gevoel van een uur minder in de dag aankomende zondag. Ineens is de klok zestig minuten kwijt. Dat uurtje minder geeft me een gevoel van gejaagdheid en dat op zondag!
Het is wel grappig: als ik op mijn weerapp kijk naar zonsopgang in Haaksbergen (waar mijn zusje woont) en hier in Zoetermeer, dan zit daar een kwartier tussen! Vijftien hele minuten verschil tussen donker en licht in het oosten en het westen van Nederland. Natuurlijk is het handig dat we eenzelfde tijd hanteren in ons land, anders krijg je ontzettend veel misverstanden, want zijn we om half vier in Haaksbergen op de Haaksbergse tijd of zijn we er om half vier Zoetermeerse tijd. Het scheelt nogal! Voor een doktersafspraak is het ‘t verschil tussen wel of geen diagnose en toch betalen.
Er is ook altijd verwarring. Gaat de klok nu voor- of achteruit dit weekend. Daar heb ik een ezelsbruggetje voor: in het voorjaar gaat de klok vooruit.

Geschiedenis van de zomertijd

De zomertijd is oorspronkelijk ingesteld door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog. Daarna werd het afgeschaft, hoewel verschillende landen de zomertijd nog wel bleven gebruiken. Pas in 1973, met de oliecrisis, werd de zomertijd weer ingesteld in verschillende landen in Europa. Dit om energie te besparen. In Nederland was dit in 1977 pas.
Maar ik ben vooral benieuwd wat de zomertijd met jou doet. Heb je het gevoel dat de zomer nu echt begint of is het voor jou kunstmatig gevogel met een toch al abstract begrip? Laat het me weten met een eigen blog, vlog of plog waar je naar linkt in de reacties hieronder of laat een berichtje achter als je zelf niet blogt.
#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat een link achter naar je eigen blog onder het woord van die week zodat iedereen mee kan lezen.
De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het overgenomen doorIrene van Putten en Hendrik-Jan de Wit.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

6 Reacties

 1. Liesbeth

  Ik vind de zomertijd heerlijk! Dat uur langer licht iedere avond, wat een feest! Het is even wennen maar nu ik niet meer werk maakt het me nauwelijks uit.
  Wie er wel last van hebben zijn mijn poezen. Etenstijd is een monumentaal begrip waaraan niet getornd kan worden. Zomer- of wintertijd zijn dan ook voldstrekt niet van invloed op hun persoonlijke klok!
  Maar zoals gezegd, ik vind het heerlijk en bergijp niet waarom we het niet gewoon zo laten. Waarom terug naar wintertijd? Onzin.

  Antwoord
 2. Anna

  Last van zomertijd! Zo ikke niet. Integendeel, en uur langer licht… heerlijk. Van de winterijd daarentegen…

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. @broncoco_s - RT @drspee: #WOT deel 13: zomertijd http://t.co/CofOMHyYgG Wat doet de zomertijd met jou?
 2. #WOT 13 / 2015 : Zomertijd ~ MightyMusings.nl - […] DrsPee’s #WOT van vandaag staat daar. […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest