WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 18: Herdenken

door | 02 mei 2013 | Overige, WOT | 3 reacties

Herdenken ~ 1) Gedachten 2) Gedenken 3) Hulde aan een gestorvene brengen 4) Herinneren 5) In herinnering brengen 6) Memoreren 7) Solemniseren 8) Vieren

Herdenken. Ik ben ooit eenmaal op de Dam geweest bij de herdenking in mijn studententijd. Ik zag de koningin voorbijlopen, geheel in zwart. Wat was ze eigenlijk klein! Het was een ervaring, maar een keer was voldoende. Niet dat er iets raars gebeurd was, helemaal niet. Maar ik kijk liever naar de televisie.
Tijdens die twee minuten stilte herdenk ik mijn vader en mijn opa’s en oma’s. De mensen waar ik om geef die er niet meer zijn. Mijn grootouders hebben de oorlog meegemaakt.
Mijn opa van moeders kant was krijgsgevangene in de oorlog, hoewel hij niet gevochten had. Hij werd goed behandeld en kreeg goed te eten tussen de Franse krijgsgevangenen, dus heeft gelukkig geen honger gekend. Mijn oma geloofde dit niet en stuurde voedselpakketten via het Rode Kruis, terwijl zijzelf wel weinig te eten had. Na de oorlog keerde hij terug bij mijn oma.
Mijn grootouders van vaders kant hebben het ook zwaar gehad. Mijn opa van vaders kant werd tewerkgesteld, ontsnapte na drie dagen en liep terug naar Rotterdam. Mijn oma moest naar de boeren lopen om aardappelen te halen. Bij het bombardement van 1943 raakte het huis waar zij woonden zwaar beschadigd en overleefde mijn tante (1 jaar) het alleen omdat zij door mijn oma uit de wieg gepakt werd.
Genoeg om te herdenken. En het is meer dan genoeg, één keer per jaar en masse. Daarnaast herdenk ik mijn dierbare gestorven familieleden op de momenten waarop ik ze wil herdenken. Te pas en te onpas. Ze blijven altijd bij me.
Write On Thursday. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

  1. Carel

    We herdenken de gevolgen maar moeten opnieuw denken over de oorzaak

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest