WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 19: sinister

door | 11 mei 2017 | WOT | 5 reacties

Sinister ~ 1) Akelig 2) Donker 3) Dreigend 4) Duister 5) Eng 6) Griezelig 7) Huiveringwekkend 8) Linker 9) Luguber 10) Naargeestig 11) Ongeluk 12) Ongelukkig 13) Ongunstig 14) Onguur 15) Onheil 16) Onheilspellend 17) Ramp 18) Rampspoedig 19) Ruw 20) Schrikwekkend 21) Snood 22) Somber 23) Zeer duister 24) Zeer ongunstig


Bizar eigenlijk. Dat woord sinister heeft een vreemde ontwikkeling ondergaan. Oorspronkelijk betekent het ‘links’, maar de betekenis is dus verschoven naar bovenstaande. Iets wat sinister is, is inmiddels dus iets ongunstigs of duisters. Ik vraag me af waar die verschuiving vandaan komt.

Sinister plaatje: vrouw in witte jurk met bijl in linkerhand

Let op! De bijl zit in de linkerhand!


In de heraldiek is een schuine streep naar rechts (dexter) gewoon. Een streep naar links zou kunnen wijzen op een bastaard. Misschien dat daarom de betekenis is verschoven naar de huidige: een bastaard heeft natuurlijk iets geheimzinnigs aangezien de vader onbekend is. Een ridder hield zijn schild altijd met zijn linkerhand vast, omdat ze met de rechterhand het zwaard vasthielden. De beelden op een schild keken altijd naar rechts: zo leken ze naar de strijd toe te gaan. Als zij naar links zouden kijken, dan leek het alsof ze ervan weggingen. Daarnaast werden linkshandigen altijd met wantrouwen bekeken: ze zouden een deal met de duivel hebben gesloten.
Mijn tatoeage op mijn rechterarm kijkt wel naar links: als hij naar rechts zou kijken, dan zou hij zich van mij afwenden en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als mijn phoenix (ja officieel feniks, maar ik weiger) op mijn linkerarm zou staan, zou hij zeker naar rechts gekeken hebben.

Sinister was altijd al van de verkeerde kant

Als je als kind een hand wilde geven met links, dan werd er altijd gezegd: “Nee, je moet het goed handje, het mooie handje geven.” Alsof je linkerhand altijd vies was. Iemand met twee linkerhanden kan niet klussen en als je masturbeert met je linkerhand is het of een ander het doet, omdat voor 85% tot 90% van de mensen dit niet de voorkeurshand is.
Een mogelijkheid is dat het woord sinister afkomstig van de oude Griekse gewoonte om zich bij het doen van voorspellingen naar het noorden te draaien, waardoor het gelukbrengende oosten aan de rechterzijde had en de linkerzijde dus als ongunstig werd gezien.
Wat voor sinistere gedachten heb jij bij dit woord? Of heb je wel eens iets sinisters meegemaakt? Ik ben nieuwsgierig naar jullie ideeën of belevenissen over dit woord.
#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag kies ik een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.
Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

5 Reacties

  1. De vrouw die zich continu verwondert

    Tergend langzaam drukte ze de nummers in op haar smartphone en wachtte vol ongeduld tot die ander zou opnemen. Een gehaast gehijg, hoorde ze aan de andere kant van de lijn. Ze had er geen zin in om nog te vertellen wie ze… https://www.verwondervrouw.nl/wot-deel-19-sinister/

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. #WOT deel 19: sinister - iPIXtitude - […] Iedere donderdag kiest Martha een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat daar een link achter…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest