WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 21: Macht

door | 22 mei 2014 | Overige, WOT | 3 reacties

Loesje, macht

Loesje, machtMacht ~ De eigenschap anderen je wil te kunnen opleggen. Het vermogen om iets te doen, heerschappij over personen en zaken. Onpersoonlijke kracht die in personen of voorwerpen aanwezig wordt geacht.

Macht, een klein woordje, maar met grote gevolgen. Mensen die macht in handen krijgen, zoals vandaag bij de Europese verkiezingen, moeten daar goed mee om kunnen gaan. Hoe vaak hoor je niet dat een politicus zich heeft verrijkt op kosten van de gemeentelijke schatkist? De verleiding is voor sommige mensen te groot om te hanteren. Daar in Brussel, ver weg van “het volk” ligt de macht. Volgens sommigen teveel macht. Het is een welles-nietes spelletje en ik heb bijna geen zin om me erin te mengen, maar ik voel me verplicht om te gaan stemmen, omdat ik anders de komende jaren niet mag klagen over de politiek. Ik leg mezelf dus stemplicht op. Die macht heb ik.


Vanochtend belde ik nog met mijn moeder. We hadden zondag bekeken welke partij in welke Europese partij zou opgaan en op basis daarvan een keuze gemaakt om te gaan stemmen, maar ik bedacht me dat die stem misschien wel eens verkeerd uitgelegd zou kunnen worden door bepaalde staatslieden. We wilden PvdA gaan stemmen. “Maar, mam,” zei ik vanochtend, “dat kan dus uitgelegd worden als legitimering van de huidige regeringspartij. En volgens mij zijn we het daar niet mee eens.” Daar had mijn moeder nog niet over nagedacht. “Maar ja, wat moeten we dan stemmen?” verzuchtte ze.
We debatteerden nog een tijdje door. Uiteindelijk kwam er dan toch een partij uit die we wel zagen zitten. We vonden beiden dat de lijsttrekker het de laatste tijd goed had gedaan en gunden diens partij macht. In de hoop dat daar dan goed mee omgegaan wordt. Het blijft echter een negatieve selectie, zoals ik al eerder zei.
Een nadeel van deze verkiezingen is dat de macht in Brussel wat mij betreft niet transparant genoeg is. Niemand heeft mij namelijk nog ooit duidelijk kunnen uitleggen wat Brussel nou kan doen. Behalve dan de waslabeltjes in je kleding verplicht stellen (kijk vanaf minuut 11.20).
 

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

  1. Irene

    Ha, goed dat je je stem iig uitbrengt. 🙂 Dat schept ook weer een klein beetje – al was ‘t maar nietig – macht! 😉

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest