Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 23: Geduld

door | 06 juni 2013 | Overige, WOT | 5 reacties

kernkwaliteit geduld

Geduld ~ 1) Bedaardheid 2) Berusting 3) Eigenschap om kalm de dingen af te wachten 4) Gemak 5) Gelatenheid 6) Getolereerde eigenschap (crypt.) 7) Kalme berusting 8) Kalmheid 9) Kalmte 10) Kalmte berusting 11) Kalme gemoedstoestand 12) Kalme volharding 13) Lijdzaamheid 14) Ongeduld 15) Patiëntie

Kernkwadrant
Het leuke van dit woord is om het in een kernkwadrant te zetten:

Mijn kwaliteit is geduld

Ik  ben heel geduldig, met iedereen. Zelfs collega’s en leerlingen valt het op. Als iemand na vier keer uitleggen het nog niet snapt, dan leg ik het met alle liefde en geduld nog een keer uit. Maar soms heb ik iets te veel geduld. En dan moet ik oppassen.

Want dan komt mijn valkuil om de hoek kijken

En dat is passiviteit. Soms ben ik zo geduldig, zo afwachtend dat ik passief word. “Laat het maar gaan”, denk ik dan. En ik doe niets. Ik wacht lijdzaam af tot er iets gebeurt. Of niet. En als er niets gebeurt, dan is dat ook goed. Daar moet ik dus op letten.

En daar ligt mijn uitdaging: daadkracht

Op de momenten dat er niets gebeurt, zou ik dus daadkracht moeten tonen. Maar dat vind ik moeilijk. Daarom is het ook mijn uitdaging. De uitdaging is om op te treden als er niets gebeurt, als alles langs me heen gaat zonder dat ik erbij betrokken ben. Ik moet daadkrachtig optreden tegen mijn leerlingen als ze niet aan het werk gaan. Ik moet daadkrachtig optreden als er iets van mij verwacht wordt. En ik moet mijn uitdaging aangaan om mij op een hoger plan te tillen.

Daadkracht kan vervallen tot drammerigheid

Drammerigheid is mijn allergie. Ik kan er niet tegen als mensen maar blijven pushen dat ik iets moet doen. Zeggen dat ik iets op een bepaalde manier moet doen of schrijven. Zeggen dat ik het op hun manier moet doen: sneller, hoger, harder, meer. Alsof het niet goed genoeg is wat ik doe. Alsof het niet goed is wanneer ik van A naar B ga via Z. Ik kom er toch? Ookal is het een omweg. Kortom: mensen die drammen, blijf uit mijn buurt!
Grappig waar geduld je toe kan leiden…

Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

5 Reacties

 1. Irene

  Hahaha. Ik zoek ook altijd naar m’n valkuilen, teveel om op te noemen… 😉

  Antwoord
 2. Carel

  ik zoek geen valkuilen, ik plaats ze, dat is veel leuker 😉

  Antwoord
 3. Cin

  Dan zou geduld dus mijn uitdaging zijn en daadkracht mijn valkuil

  Antwoord
  • Martha

   Als geduld je uitdaging is, dan is daadkracht je valkuil, passiviteit is je allergie en drammerigheid je valkuil. Zo’n kernkwadrant draait altijd keurig rond namelijk :).
   Je allergie is het tegenovergestelde van je kwaliteit en je valkuil is de negatieve versie van je kwaliteit. Je uitdaging is dan weer het positieve tegenovergestelde van je valkuil. Daadkracht en geduld zijn geen tegenovergestelden van elkaar volgerns mij.
   Maar misschien heb ik het helemaal mis….

   Antwoord
   • Cin

    o ja,ik zie het. En klopt wel aardig hoor 😉

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest