WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 30: Luisteren

door | 24 juli 2014 | Overige, WOT | 1 reactie

Luisteren ~ gericht waarnemen met het oor

olifant oor, luisteren“St.”
“Wat?”
“Luister dan.”
“Wat moet ik dan horen?”
“Ja nu is het weg.”
“Wat was er dan?”
“Stilte.”
Kun je de stilte beluisteren? Ik denk het wel. Vaak wordt er in de stilte meer gezegd dan in duizend woorden. Als tekstschrijver moet ik dit natuurlijk niet zeggen: woorden zijn mijn broodwinning. Maar toch, die stiltes zijn zo belangrijk. Luisteren naar stilte is erg mooi, als je de stilte kunt vangen en interpreteren.

Luisteren naar elkaar is echter erg moeilijk

Luisteren heeft te maken met echt horen wat iemand zegt, dat tot je nemen en er over nadenken om vervolgens een antwoord te geven. Het grote verschil tussen luisteren en horen is het verschil tussen zien en kijken. Je kunt kijken zonder te zien en horen zonder te luisteren.
Dat merkte ik de afgelopen dagen op Twitter ook. De ene helft van Twitter viel over de andere helft heen en becommentarieerde vermeende meningen. Luisteren is ook goed lezen en dat gebeurde amper nog. Zodra een tweep ook maar een zweem van respectloosheid in een tweet van een andere tweep meende te zien, werd die tweep hard afgestraft met hashtags als #ongepast en #respectloos. Complete twitterfitties braken uit waarbij mensen elkaar ontvolgden en ontvrienden om vermeende ongevoeligheid.
Waarschijnlijk was ik zelf ook respectloos toen ik vroeg of ik de enige was die het gek vond dat we met zijn alle naar een stoet rouwauto’s keken die van de ene stad naar de andere stad reed.


Ik vind dat de media toch echt een beetje doorgeslagen zijn in de berichtgeving. Ik luisterde donderdag naar het nieuws en verbaasde me over de inhoud van de communicatie, niet alleen wat er gezegd werd, maar hoe vaak het werd herhaald dat er niets bekend was en het weinige dat wel bekend was werd met vele slagen om de arm bekend gemaakt. Ik luisterde en verbaasde me.
Luisteren naar elkaar is zo belangrijk, juist op momenten als deze. Zodra we stoppen met luisteren en lezen, beginnen we met interpreteren en invullen. Misschien moeten we eerst eens vragen: “Wat bedoel je precies?” en dan naar het antwoord luisteren. Echt luisteren.
Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, plog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier!
Foto: Elizabeth Haslam via photopin cc

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Irene

    Jij blogt waarover ik ook over wilde bloggen, maar niet deed. Louter vanwege ‘t feit dat men zo graag over die ander heen valt, zonder te (willen) luisteren.
    Jij zegt wat ik bedoel met dit #WOT-woord ‘luisteren’. Thanks. 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest