Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 32: eng

door | 07 augustus 2014 | Overige, WOT | 3 reacties

eng

Eng ~ angstwekkend, griezelig nauw, smal, strak benepen, bekrompen, beperkt

engEng, dat is nagels over het schoolbord. Eng, dat is knarsende tanden. Eng, dat is de eerste keer seks. Eng, dat is de eerste keer een operatie, zeker als je nog maar drie jaar oud bent en je benen met kettingen aan een stoel worden vastgebonden omdat je dat zwarte kapje niet op je neusje wil en je het verplegend personeel naar god schopt. Eng, dat is de eerste keer naar school, zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs. Eng, dat is haat die mensen laten zien voor andere mensen die een beetje anders zijn. Eng, dat is op de koffie bij iemand die je nog niet zo goed kent. Eng, dat is het kopen van je eerste huis. Eng, dat is de deur opendoen en hopen dat het goed volk is en dat is het niet. Eng, dat is je eerste boek of blog publiceren.
Maar niet eng is Esmee van Kampen (die voluptueuze dame van de plusreclame) die uit de kleren gaat in de film Loft. Dat is niet eng, dat is dapper en stoer en top! En dat ze daarvoor haat over haar heen krijgt, is eng.
Mannen kunnen soms ook iets engs hebben. Ik heb in mijn leven flink wat enge mannen meegemaakt: een man met schulden en een drankprobleem, twee mannen die misbruik maakten van hun machtspositie, een man die geen idee had van wat je wel en niet verstuurt via sms en mms.

Nog nooit heb ik een man ontmoet die zowel spannend als mysterieus als eng was

Tot laatst.
Hoe een man spannend en mysterieus en eng tegelijk kan zijn, vraag je je af? (Als je het je niet afvraagt, kun je nu stoppen met lezen. Geen probleem hoor. Als je het je wel afvraagt, daag ik je uit om door mijn verhaal heen te ploeteren.)
Het is een gevoel: het is een man waarvan je wil dat hij in je persoonlijke ruimte komt, maar als hij er is, dan wil je hem er ook zo snel mogelijk weer uit hebben. Hij mag je aura penetreren (en meer want: spannend en mysterieus), maar vooral niet te lang (want: eng). Hoe vaker je hem tegenkomt, hoe vaker hij je aura mag penetreren. Maar als het spannende en mysterieuze eraf is, dan blijft er een man over die niet meer eng is en gewoon aardig.
Misschien dat het idee van eng meer zit in het spannend en mysterieus zijn, the thrill of the hunt, niet weten hoe hij reageert als hij erachter zou komen dat hij prooi is? Of: misschien is hij eng omdat een prooi altijd een beetje eng is: een kat in het nauw maakt rare sprongen nietwaar?
Ja, ik praat in termen van prooi en jacht en dus ook over jager. Dat zit hem in mijn sterrenbeeld: een Boogschutter is half mens half paard en heeft een pijl en boog, een jager dus. Daarnaast ben ik gezegend met een Waterman ascendant: ik houd ervan om te shockeren. Eng hè?
Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, plog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier!
photo credit: Stephanie Massaro via photopin cc

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

 1. Irene

  Ha, volgens mij heb jij gewoon alleen maar een soortement van ‘smetvrees’ wat ‘t vrouwelijke equivalent is voor ‘bindingsangst’ !! 😉
  Topblog dit!!

  Antwoord
 2. Anna

  Leest zo vlot weg dat je bijna zou vergeten dat het over enge dingen gaat 🙂

  Antwoord
  • Martha

   Dank je wel! Het typte ook vrij vlot in 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest