WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 39: narcist

door | 28 september 2017 | WOT | 2 reacties

narcist, genoemd naar de bloem Narcis

Narcist ~ 1) Autisme 2) Belangstelling 3) Eigenliefde 4) Eigenlof 5) Eigenaardigheid 6) Liefde tot zichzelf 7) Liefde voor zichzelf 8) Ongezonde belangstelling 9) Verliefd op zichzelf 10) Verliefdheid op zichzelf 11) Zelfingenomen 12) Zelfingenomenheid 13) Zelfverheerlijking 14) Ziekelijke eigenliefde 15) Ziekelijke liefde voor zichzelf


Sommige mensen zijn zo vol van zichzelf, dat ze denken dat de hele wereld om hen draait. Het merendeel van hun zinnen begint met ‘ik’. En daarna volgt dan iets wat zij hebben gedaan, waarvoor jij dan diepe bewondering moet tonen of op zijn minst een schouderklopje moet geven.
Op andere momenten nemen zij de credits voor wat jij gedaan hebt. Zo’n zinnetje begint dan met ‘Ik heb een mail gestuurd.’ Dat iemand anders de mail geschreven heeft en weer een ander de mail ook daadwerkelijk verstuurd heeft, is dan even niet belangrijk, want de narcist heeft het in zijn of haar hoofd voor elkaar gekregen, dus heeft hij of zij het eigenlijk gewoon gedaan. En als je iets doet, waarvan je denkt dat je er goed aan doet, ondanks een bevel tot controle, dan ontploft de narcist.

Ik, ik, ik ben een narcist

Ik niet hoor! Verre van… Een narcist zal altijd denken dat hij of zij de belangrijkste is, degene zonder wie de wereld niet kan draaien. De spil van een bedrijf, de as van de wereld, het centrum van het heelal. Als je probeert om uit te leggen, dat jij misschien wel meer verstand van iets hebt, dan is dat niet waar. Deze persoon zal het altijd beter weten. Zelfs als dat niet zo is. Soms hoor je zo iemand dan verwonderd mompelen: “Goh, je weet er toch meer van dan ik.” En de verbazing staat op het gezicht te lezen.

Hoe herken je een narcist?

Er zijn drie types narcisten:

 1. de kwaadaardige narcist → kenmerken zijn arrogantie, minachting voor anderen en wil alleen met andere speciale mensen omgaan;
 2. de fragiele narcist → kenmerken staan in de lijst hieronder, maar is vaak ook moedeloos en depressief;
 3. de goed functionerende narcist → functioneert goed op hoog niveau, maar heeft een groot opgeblazen gevoel van eigenwaarde.

Deze lijst vond ik hier. Ik neem een aantal kenmerken over. Een narcist:

 • heeft een gebrekkig geweten;
 • dendert als een stoomwals over je heen;
 • is alleen op zichzelf gericht;
 • is heel erg achterdochtig;
 • moet altijd zijn of haar zin hebben;
 • streeft naar macht en controle;
 • kan niet communiceren, wil altijd aan het woord zijn;
 • krijgt nooit genoeg aandacht;
 • is niet geïnteresseerd in het wel en wee van anderen;
 • wil niet zien wat hij of zij anderen aandoet;
 • is uiterst gevoelig voor kritiek van anderen;
 • is nooit tevreden, is perfectionistisch;
 • zuigt alle energie uit je weg.

Deze lijst is niet uitputtend en als je enkele kenmerken in jezelf herkent, wil dat natuurlijk niet zeggen dat jij een narcist bent. Het gaat om een zeer complexe stoornis, die alleen door beroepsmensen kan worden vastgesteld na uitgebreid onderzoek. Soms weet je echter zelf ook wel dat het bij deze of gene toch wel ernstig dicht in de buurt komt van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Dat voel je aan je water.
Maar hoe ga je daarmee om? Wat doe je als je zo’n personage tegenkomt? Heb jij personen met deze kenmerken in je omgeving? Misschien ben je zelf wel een narcist! Hoewel een echte narcist dat nooit zou toegeven, want dan is hij niet perfect. Ik ben benieuwd en lees het graag.
Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.
Plaatje: Katherine McCormack

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest