Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 4: Focus

door | 24 januari 2013 | Overige, WOT | 5 reacties

Focus ~ 1) punt waarin (licht)stralen elkaar snijden na breking, oftewel: brandpunt; 2) iets waar je speciale aandacht aan geeft
Natuurkunde. Voor mij was het twee jaar lang een lijdensweg. Het werd mij eind derde klas dan ook ten stelligste afgeraden in 4 VWO of 4 HAVO voor natuurkunde te kiezen. Zelfs op MAVO-niveau (het huidige VMBO-tl) zou ik het vak misschien maar net aan halen. In 4 VWO heb ik het maar gelijk laten vallen. Als een baksteen.
Een keer haalde ik een 9 voor natuurkunde: de docent legde stroom uit als een soort kaboutertjes die met volle rugzakjes uit het stopcontact kwamen. De inhoud van het rugzakje gaven ze af bij het lampje waarna ze vrolijk voort marcheerden door het snoer om weer een nieuwe lading op te halen. Geweldige man!
In de derde klas kregen we een docent die het helaas niet zo goed kon uitleggen (of misschien kon ze dat wel, maar gaven we haar de kans niet). Mijn cijfers zakten dramatisch. Ook kwam in de derde klas het begrip focus aan de orde. We moesten de brandpuntsafstand gaan berekenen. Verschrikkelijk.
Ik heb het ook volledig verdrongen hoe dat moet. Belachelijke prisma’s en andere lenzen met rare hoeken. Hoek van inval is hoek van uitval…
Hoe ik het ook probeerde, het lukte me niet om te focussen op die focus.
Een zoektochtje op Wikipedia leerde mij het volgende:

De brandpuntsafstand van een lens of spiegel is gedefinieerd als de afstand tussen de lens en het punt waar evenwijdig aan de optische as invallende lichtstralen samenkomen na door de lens gebroken te zijn. Dat punt heet het brandpunt of de focus van de lens en is met de letter F aangegeven […]. De brandpuntsafstand is met f aangegeven en wordt in lengte-eenheden (meter) uitgedrukt.

Ik ben nog steeds niets wijzer helaas. Ik ben blij dat mijn opticien het kan uitrekenen zodat mijn lenzen werken. Maar ik focus me liever op andere zaken. 😉
photo credit: sburke2478 via photopin cc

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

5 Reacties

 1. Linda Kwakernaat

  Leraren, een vak apart.
  Leuk een bevlogen leraren, maar de rest?
  Merel had een geweldige leraar latijn, die maakte een dode taal levend. Leraar weg , de volgende….
  slechte cijfers, (5vwo) en snel laten vallen , Jammer

  Antwoord
  • drspee

   Mijn leraar Latijn leek op een echte oude Romein, zo eentje met krullen en baard. Ik ben na 4 VWO gestopt met Latijn, maar hij deed het wel goed :).

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest