Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 42: dialoog

door | 20 oktober 2016 | Overige, WOT | 3 reacties

Ga de dialoog aan, zelfs als het ongemakkelijk is.

Dialoog ~ 1) Discussie 2) Gespreksvorm 3) Gesprek 4) Gesprek tussen twee personen 5) Mondeling onderhoud 6) Overleg 7) Samenspraak 8) Tweegesprek 9) TweespraakBekende dialogen zijn de dialogen van Socrates. Deze Griekse filosoof kwam veel voor in het werk van Plato. De zogenaamde Socratische dialogen spelen zich af rondom een filosofisch of moreel conflict. Door middel van het stellen van vragen liet Socrates zijn gesprekspartner tot inzicht komen in het conflict.
Socrates doet zich vaak voor als een onwetende, die niet veel kennis bezit op het gebied van de ondervraagde. Gaandeweg de dialoog komt de ander, die zich expert waant op zijn gebied, tot inzicht dat zijn opvattingen verward en inconsequent zijn. Erg aardig van Socrates.

De dialoog aangaan

De dialoog aangaan is vaak een van de moeilijkste dingen die je doet, zeker in zaken die je na aan het hart liggen. Maar het dapperste wat je doen kan is dan juist dat gesprek aangaan. Laten weten waar je staat en wat je voelt.


Zo’n tweegesprek kan moeilijk zijn, kan pijnlijk zijn en misschien niet de uitkomst hebben die je zoekt, maar je wordt er wel altijd wijzer van.
Voor mij is het steeds makkelijker, ook omdat ik mijn hart op mijn tong heb liggen. Als flapuit pur sang is het soms zelfs moeilijk om mijzelf stil te houden en dan moet je soms ongewild en onvoorbereid een dialoog aangaan die je helemaal niet had zien aankomen. Vroeger zou ik daarvoor weglopen. Tegenwoordig ga ik in gesprek. Niet om me te verontschuldigen voor wat ik heb gezegd, daar ben ik klaar mee, maar om uit te leggen waarom ik iets zeg. En al klinkt dat nu als een soort zelfverdediging, soms moet dit gewoon.
Weet jij nog wanneer jij voor het laatst een lastige dialoog bent aangegaan? Of kun jij je nog een grappig tweegesprek herinneren? Ik ben heel nieuwsgierig hoe jij communiceert! Laat het me weten!
#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.
<reclame>O ja, en wil je leren dialogen schrijven met korting van 40%? Kijk dan op mijn nieuwe website: drspee.academy en vul de kortingscode drspee40% in bij je aankoop. De korting geldt ook voor de online cursus Verhalen schrijven.<einde reclame>

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. #WOT 42: dialoog - Mighty Musings - […] verplicht een uurtje moeten leren bluffen over zichzelf, want als je jezelf heel goed kent (Socrates) kun je iedereen…
  2. Tranen, lachorkanen en … bananen (Swoon 38) | Ariadnesdraad - […] “Schrijf ! schrij – ijffffffffffff !” gillen de grey ones. “Reageeeeeeeeeeer”, is weer een andere sectie boos. De house…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest