Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 44: robot

door | 02 november 2017 | WOT | 4 reacties

robot

Robot ~ 1) Androïde 2) Automaat 3) Automaat in mensengedaante 4) Automatisch mens 5) Automatische mens 6) Beweegbare ledenpop 7) Beweegbare pop 8) Elektronische pop 9) Geprogrammeerd toestel 10) IJzeren man 11) Kunstmatig mens 12) Kunstmatige mens 13) Kunstmens 14) Machinaal wezen 15) Machine 16) Machinemens 17) Mechanisch mens


Nederland leest is weer begonnen. Dit is een actie om kinderen en mensen in het algemeen weer aan het lezen te krijgen. Dit keer is het thema robotica en kunnen mensen het boek Ik, robot lezen van Isaac Asimov. Ronald Giphart heeft met behulp van een robot zelfs een extra hoofdstuk toegevoegd aan dit boek.
[bol_product_links block_id=”bol_59fae3be624db_selected-products” products=”9200000013322521,1001004002923137″ name=”WOT43″ sub_id=”nederlandleest” link_color=”AD232C” subtitle_color=”683C26″ pricetype_color=”EF9B4B” price_color=”AD232C” deliverytime_color=”683C26″ background_color=”FFFFFF” border_color=”683C26″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]
Al in 1988 werd er gesproken over robots in mijn basisschoolklas. Ik had het er toevallig ook thuis al een beetje over gehad en toen mijn mening gevraagd werd, als elfjarig meisje, zei ik: “Ik vind dat de maatschappij niet zo geautomatiseerd moet worden.” Mijn klasgenoten begrepen het niet en lachten me uit. De docent vroeg: “Snap je zelf wel wat je zegt?” Ik antwoordde dat mijn vader het me had uitgelegd, maar dat ik het niet zelf opnieuw kon uitleggen. Ik was een slim meisje. Ik ben nog steeds een slim meisje, dat haar geld verdient met computers en automatisering. Een balletje kan raar rollen.

Een toekomst met een robot

Inmiddels ben ik geen elfjarig meisje meer, maar een bijna veertigjarige vrouw (help!). Ik kan mij inmiddels goed voorstellen dat we over een jaar of tien misschien al een robot in huis hebben die het huishouden doet (yes!) of zorgt dat je genoeg beweegt op een dag. Misschien zelfs wel een robot die je warm houdt ‘s nachts. Of een intelligent praatje met je maakt als je erom verlegen zit.
Ik ben benieuwd hoe jullie kijken naar robots en waar jullie een robot voor zouden gebruiken. Schrijf je mee, met of zonder robot?
Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.
Plaatje: Alex Knight

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

  1. Stephan

    De kans dat ik ´Van oude mensen de dingen die voorbij gaan´ van Louis Couperus herlees is groter dan het lezen van `Ik, robot´ van Isaac Asimov, Ronald Giphart en de literaire robot Asibot. Want ook voor robots geldt: wat je niet aanschaft, kan ook niet kapot gaan.
    https://blog.stephankoopmans.nl/wot-44-robot/

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. #WOT deel 44: robot - iPixtitude.nl - […] daar waar ik ook deze week dit woord in de #WriteOnThursday-reeks vandaan haalde. Nog leuker is het als […]
  2. Robot: #WOT deel 44 - Stukjes - […] Iedere donderdag publiceert @drspee een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest