WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 48: vooroordeel

door | 26 november 2015 | Overige, WOT | 6 reacties

Het vooroordeel van de VS over Europa

bron klik voor grotere afbeelding


Vooroordeel ~ Waarneming van gedrag of persoonlijkheid van anderen wordt gekleurd door vooropgezette verwachtingen van dat gedrag, op grond van het uiterlijk, de sekse, de leeftijd, de sociale klasse, de etnische groep waartoe die ander behoort. Vooroordelen kunnen gevormd zijn door eigen positieve of negatieve ervaringen met leden van zulke groepen.


Gisteren werd ik geconfronteerd met een staaltje vooroordeel waar ik bijna letterlijk van terugdeinsde. Ik raakte namelijk in gesprek met iemand die, toegegeven, nog maar weinig van de wereld heeft gezien en een zeer laag bewustzijn heeft. Beetje het type: ik zie de splinter in uw ogen, maar niet de balk in de mijne. Voor het gemak noem ik deze persoon even John, maar dat is een verzonnen naam. Overigens chargeer ik een beetje omdat het anders wel een heel lange conversatie wordt en het is mijn voorrecht om hem iets dommer te laten overkomen dan hij eigenlijk is. Maar het scheelt niet veel.
John: “Waarom besteed je tijd aan die mensen?”
Martha: “Welke mensen?”
John: “Nou, mensen met een ZoetermeerPas. Daar verdien je toch niets aan?”
Martha: “Is dat dan het allerbelangrijkste?”
John: “Ik zou het niet doen: als je geen geld verdient met werken voor deze mensen, dan heeft dat toch geen zin, terwijl je goed geld kunt krijgen door jongens zoals ik te helpen.”
Martha: “Maar jij zit overdag op je werk, dan kan ik geen geld aan jou verdienen en ik heb meer nodig dan alleen jij een keer per week.”
John is even stil en gaat dan verder: “Maar ze kunnen toch net als jij ook ‘s avonds gaan werken?”
Martha: “Ik ben blij dat ik niet hoef te beslissen over het hoe en waarom deze mensen een ZoetermeerPas hebben gekregen. Daar zijn mensen voor opgeleid die dat doen. Ik heb daar verder ook geen oordeel over. Deze mensen zullen het ongetwijfeld nodig hebben: misschien kunnen ze niet werken of mogen ze niet werken of misschien werken ze wel, maar kunnen ze op eigen kracht de dingen niet doen die nodig zijn om deel te nemen aan de samenleving. Wil jij ze dat ontzeggen? Wil jij ze vertellen dat ze niet mee mogen doen aan het maatschappelijk verkeer omdat ze niet genoeg geld hebben, zoals jij?”
John is opnieuw even stil en vraagt dan: “Wat betekent maatschappelijk verkeer?”
Ik kap het gesprek af en ga verder met mijn werk aan hem.

Ondertussen verbaas ik me over zijn vooroordeel

Ik snap niet dat iemand zo kortzichtig kan zijn, maar ik besef ook dat hij nog veel kan leren van mij. Daarom zal ik blijven proberen om hem bij te sturen in zijn ideeën en hem de andere kant laten zien. Dit is mijn manier om met zijn vooroordeel om te gaan.
Hoe ga jij om met de vooroordelen die je tegenkomt in het dagelijks leven? Ben jij je bewust van enig vooroordeel bij jezelf? Ik ben benieuwd naar je antwoord.
#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat een link achter naar je eigen blog onder het woord van die week zodat iedereen mee kan lezen.
De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het overgenomen door Irene van Putten en Hendrik-Jan de Wit.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

6 Reacties

 1. Rob Alberts

  Het makkelijke oordelen uit vooroordelen zal jammer genoeg nooit verdwijnen.
  Misschien dat een jaloerse blik ook een rol speelt?
  Of heb ik een te gekleurde bril op?
  Mooi blog!
  Vriendelijke groet,

  Antwoord
 2. Stephan

  Ben te lang leraar maatschapppijleer geweest om ook nog maar iemand een lesje te willen leren over vooroordelen. Wat ik dan met zo´n woord doe? Ik houd het dicht bij mezelf en zoek als zo vaak de muziek op. Now I´m gonna get myself happy!
  Lees mij in http://blog.stephankoopmans.nl/wot-48-vooroordeel

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha Pelkman (@drspee) - De nieuwe #WOT is online, gebaseerd op eigen ervaring... Ik blijf me verbazen! https://t.co/IOREmltzJ2
 2. Marleen  (@_MissMarleen) - #WOT deel 48: vooroordeel via @drspee | https://t.co/zFLWDXQj4o Een goed onderwerp. Ik ga me er ook snel over buigen.
 3. #WOT deel 48: vooroordeel - MightyMusings.nl - […] De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het overgenomen door moi, vervolgens Hendrik-Jan de Wit en nu…
 4. Vooroordeel – WOT 48 | Ruud's Blog - […] schrijf ik naar aanleiding van de weekopgave van Martha Pelkman in het kader van ‘Write On Thursday’. Geen idee…
 5. #WOT deel 48: vooroordeel - StukjesStukjes - […] #WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen.…
 6. De vooroordeel WOT - Martha blogt privé - […] week schreef ik in de WOT over John. Deze jongeman beschreef ik als […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest