Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 50: dictee

door | 15 december 2016 | Overige, WOT | 4 reacties

Dictee, Het groot dictee der Nederlandse Taal

Dictee ~ 1) Bijzondere taalles 2) Dictaat 3) Diktee 4) Iets zeggend laten opschrijven 5) Schrijfoefening 6) Spellingsoefening 7) Spellingstoets 8) Spellingtoets 9) Speloefening 10) Speltest 11) Stijloefening 12) Taaloefening


Dictee, Het groot dictee der Nederlandse Taal
Het is december. En in december hebben we niet alleen lijstjes, maar ook Het Dictee! Tijd om dat woord eens wat aandacht te geven in de WOT dacht ik zo. En natuurlijk: als neerlandica kan ik dit woord niet aan mij voorbij laten gaan. Of ik deze keer zelf mee kan doen, weet ik niet. Ik moet uit Sittard komen. Maar anders doe ik hem zondagochtend!

Vroeger op school vond ik dictee al leuk

Ik was er ook goed in. De woordbeelden komen als een soort pop-ups in mijn hoofd en ik wist precies hoe ik het moest schrijven: ik had het maar zelden fout. Net als met namen. Ik krijg vaak het beeld van de naam van de ander in mijn hoofd en als ik het moet opschrijven: zelden fout. Zegt ze in alle bescheidenheid. Dictees zijn dus wel aan mij besteed.
Dictee komt van het werkwoord dicteren, wat voorzeggen om neer te schrijven betekent. Het komt van het Latijn dictāre, dat met nadruk of herhaaldelijk zeggen betekent. Een dictaat is een gedicteerde tekst en een dictator is een man of vrouw die de wet voorschrijft. Allemaal afkomstig van het Latijnse werkwoord. En zo leer ook ik nog weer eens wat zo aan het einde van het jaar.
Heb jij een door een dictator gedicteerd dictee geschreven? Ga je hopen dat Philip Freriks weer lekker gaat stotteren zaterdagavond? Of heb je alleen maar trauma’s opgelopen door de vroegere schooldictees? Ik lees het weer graag (ja ook de trauma’s en je mening over Freriks)!
#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat hier een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest