WhatsApp
Telefoon

#WOT deel 6: Onbevangen

door | 07 februari 2013 | Overige, WOT | 8 reacties

Onbevangen ~ 1) Bloedjong 2) Kinderlijk 3) Naïef 4) Niet geremd doordat je weet wat er komt 5) Onpartijdig 6) Ongedwee 7) Ongedwongen 8) Onbevooroordeeld 9) Onbeschroomd 10) Objectief 11) Vrij 12) Vrijmoedig 13) Zonder scrupules 14) Zonder schroom 15) Zonder vooroordeel
Als kind begin je onbevangen aan je leven. Eerst in de moederschoot, daarna erbuiten als baby. Als ik naar mijn nichtjes kijk, dan zie ik die lieve kindergezichtjes vol onbevangenheid, onbevooroordeeld op mij afkomen als ik op bezoek ga. Ik vond het zelfs bijna jammer dat de oudste naar school ging in september.
Het deed me namelijk denken aan een uitspraak van Multatuli: 

Ik leg me toe op levend Hollandsch schrijven, maar ik heb schoolgegaan.

Wat Multatuli hiermee bedoelde, denk ik, was dat naar school gaan je van je spontaniteit en onbevangenheid beroofde. Ik denk ook dat hij bedoelde dat naar school gaan ervoor zorgde dat je in een keurslijf gedwongen wordt, waardoor je niet meer vrij bent om te schrijven zoals je wil. Om levendig en zonder vooroordeel te schrijven.
In de negentiende eeuw, de eeuw waarin Multatuli leefde en schreef, waren er strenge schoolmeesters met regels en voorschriften van hoe je zou moeten schrijven. Multatuli vond juist dat taal een natuurlijk iets was, een organisme dat zich niet door regeltjes liet dwingen. Zijn hele leven heeft Multatuli geprobeerd een natuurlijke schrijfstijl te vinden.
In mijn gedachten zie ik de schrijver voor me, zittend aan zijn schrijftafeltje, sjaal om zijn nek, schrijvend en schrappend aan zijn Max Havelaar. Proberend om ‘levend Hollandsch’ te schrijven, ondertussen de schoolcarrière vervloekend die hem zijn onbevangenheid heeft afgenomen, scheldend op de dorre schoolmeesters die hem in een keurslijf trachtten te dwingen.
Onbevangen schrijven. Wat mij betreft een van de moeilijkste opdrachten die er is.
photo credit: underdutchskies via photopin cc
Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden terugvinden, check hier! Vergeet ook niet de link naar je eigen blogpost in de reacties te zetten zodat anderen je blog kunnen lezen en reageren.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

8 Reacties

 1. carel de mari

  soms kun je ook niet zonder keurslijf, Multatuli ten spijt

  Antwoord
  • drspee

   Helaas, helaas, het is niet anders.

   Antwoord
 2. Cin

  Ik kende dit citaat van Multatuli niet maar kan me er wel in vinden. Het keurslijf is tegenwoordig gelukkig wel wat losser.

  Antwoord
  • drspee

   En ook al is het losser, we hebben nog steeds conventies die we aanhouden, zoals hoofdletter en punt en dat soort keurslijven.
   Hoe dan ook, we mogen qua schrijven gelukkig meer dan toen Multatuli leefde 🙂

   Antwoord
 3. Irene

  Leuk dat je dit voorbeeld aanhaalt… 🙂

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest