WhatsApp
Telefoon

De Zwarte Piet discussie

door | 23 oktober 2013 | Overige, Persoonlijk | 2 reacties

Sinterklaas, Zwarte Piet

Sinterklaas gromde in zijn baard: “Misschien moet ik Nederland maar overslaan dit jaar,” dacht hij. Hij was de discussie goed zat. Racisme noemden ze het. Teruggang naar de slavernij noemden ze het. Het enige dat hij ooit had gedaan, was zorgen voor zijn medewerkers. “Alsof Rudolf het zo leuk vindt die coladrinkende dikke broer van me rond te rijden met zijn lilliputters,” dacht de Sint boos, “laten ze daar eens naar kijken in het kader van dierenmishandeling.”

Sinterklaas, Zwarte PietSinterklaas. Het allerleukste kinderfeest wordt vergald door een paar volwassenen die de traditie denken te moeten verpesten met hun “grotemensengedachten” over racisme. Het Sinterklaas-verhaal gaat terug op de bisschop van Myra, in Turkije nota bene, die op zijn verjaardag cadeautjes uitdeelde aan de arme kinderen in de buurt. Menslievender kun je het niet hebben toch?

Bisschop Nicolaas van Myra leefde in de 4e eeuw na Christus.

Hij is de basis voor ons huidige Sinterklaasfeest. Hij werd eens bedrogen door een zeeman. Toen hij daarachter kwam, zei hij tegen de zeeman dat hij moest wegvaren en dat zijn zegen de zeeman zou vergezellen. Hij staat daarom ook bekend als vergevingsgezind. Ik heb ook nog nooit gehoord dat er echt een kind in de zak van Sinterklaas is meegevoerd terug naar Spanje. Ook bracht Nicolaas een storm tot bedaren. Dat deed hij omdat de opvarenden van een zinkend schip tot hem baden voor hun leven. Nicolaas was daarom ook de beschermheilige van de zeevaart. Misschien dat hij daarom met een stoomboot vanuit Spanje naar Nederland vaart.
In de Legenda Aurea wordt verhaald over een arme man met drie dochters. De man had geen bruidsschat voor zijn dochters, dus de kans was groot dat zij als slavinnen verkocht zouden worden. Door het open raam werden, op verschillende momenten drie zakken met geld gegooid. De dochters konden een voor een trouwen en hoefden niet als slavinnen verkocht te worden. Waarom zou Sint-Nicolaas dan zwarte piet als slaaf houden? Vrouwen waren in die tijd nog minder waard dan mannen, zelfs mannen met een donkere huidskleur. Dus als Nicolaas vrouwen niet als slavinnen wilde zien, waarom dan wel zijn medewerkers?

En laten we eens kijken naar het woord ‘knecht’.

Een knecht is volgens de dikke Van Dale:

1 (de; m) mannelijke bediende
2 (de; m,v) (sport) wielrenner die tijdens de wedstrijd zijn kopman ondersteunt

Het gaat mij hier vooral even om de eerste betekenis. Een mannelijke bediende. Een bediende is iemand die wordt betaald. Vroeger bij de bierbrouwers had je ook knechten en meesterknechten. Dit waren geen bediendes maar mannen die zich in het vak hadden opgewerkt en mogelijk hun eigen bierbrouwerij konden beginnen of die van de brouwer konden overnemen als er geen zoon was die het over kon nemen. En dit geldt niet alleen voor brouwers natuurlijk. Knechten zijn gewaardeerde medewerkers. En geef toe: “zijn knecht staat te lachen….” Zou Zwarte Piet staan te lachen als hij een slaaf was geweest?

Ik ben klaar met de Zwarte Piet discussie

Sinterklaas is een leuk kinderfeest. Die hele discussie gaat nergens meer over. En als mij dat een racist maakt, die drie weken per jaar, so be it. Betekent niet dat ik dat ook echt ben. Ik doe gewoon een oproep: teken de pietitie op www.zwartepietpetitie.nl en zorg ervoor dat een leuk kinderfeest niet gemolesteerd wordt door de VN en anderen die het niet begrijpen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

  1. carel

    ach, die hele discussie gaat alleen maar over het eigen gelijk zonder te luisteren naar de argumenten van de andeen, niets nieuws. Alleeen jammer dat het ten koste van de kinderen moet gaan. En dat zeggen witte zwarte pieten, bruine zwarte pieten en zwarte zwarte pieten.

    Antwoord
  2. Astrid

    Ik ben er ook wel klaar mee. En ik vind het ook zo zielig voor alle kindertjes – uiteindelijk moet het toch gewoon een leuk feest zijn? Ik heb nog nooit een seconde gedacht dat Piet een slaaf was – misschien naïef, misschien ben ik stiekem ook wel een racist (al denk ik zelf van niet). Maar door dit zo expliciet te noemen allemaal gaat iedereen hier over nadenken en dat maakt het er allemaal niet leuker op. Jammer!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest