Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

1600, Slag bij Nieuwpoort

door | 10 december 2018 | Overige | 3 reacties

1600 slag bij Nieuwpoort

1600, Slag bij Nieuwpoort. Zo’n feitje wat je moeiteloos op kan lepelen, als je vroeger geschiedenis deed. Feitenkennis: dat was belangrijk. Maar wie er tegen wie vocht en wat de uitkomst daarvan was? Wikipedia geeft antwoord: tijdens de Tachtigjarige oorlog vocht Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje, tegen het Spaanse leger.

Maurits was op weg om de stad Duinkerke in te nemen vanwege de grote schade die de kaapvaart toebracht aan de vloot van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Op weg naar de stad kwam Maurits onverwacht het leger van aartshertog Albrecht van Oostenrijk tegen. Vlakbij Nieuwpoort kwam het tot een veldslag. De prins had een leger van 16.000 man op de grond en nog eens 1300 schepen bijeengebracht. Tijdens de veldslag had hij de beschikking over 9400 man voetvolk en 2500 man te paard.
De aartshertog beschikte over ongeveer 9000 man. Ook had Albrecht acht kanonnen bij zich. Maurits had er maar zes. Desondanks heeft Maurits uiteindelijk de slag gewonnen. Hoe dat precies is gegaan, lees je op Wikipedia.

1600, makkelijk te onthouden

Dit feit is vanwege het jaartal makkelijk te onthouden. Maar ik kan me zo voorstellen dat je je afvraagt, waarom ik op een taal- en schrijfblog over dit feit begin. Dat leg ik je uit.
Vanochtend keek ik bij de instellingen van mijn blog en ik zag tot mijn verbazing dat dit blog nummer 1600 is. Dan is het natuurlijk een korte stap naar het meest bekende feit in de Nederlandse geschiedenis!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

  1. alimolenaar

    Gefeliciteerd! Daar moet ik nog 1204 berichten voor schrijven 🙂

    Antwoord
  2. careldem

    op mijn huidige blog sta ik inmiddels op 2712, dat is geen geschiedenis, dat is verre toekomst

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest