Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books: Een dwangmatig geschreven boekje

door | 17 maart 2013 | Boeken, Overige | 8 reacties

#50books is een initiatief van @petepel. Hij stelt iedere week een vraag over een boek die je naar eigen inzicht mag beantwoorden. Deze week vraag 10: wat betekent de Boekenweek voor jou?

De boekenweek heeft eigenlijk nog nooit iets voor mij betekend. Ik heb namelijk geen boekenweek nodig om aan het lezen te gaan. Lezen is voor mij namelijk een prachtige manier om mezelf even in een andere wereld te wanen en me niet te hoeven bezig houden met de wereld om mij heen.
Het boekenweekgeschenk heb ik ook nooit een echt lokkertje gevonden. Als ik het geschenk kreeg, omdat ik per ongeluk een boek kocht in de boekenweek, dan vond ik er eigenlijk nooit wat aan. Een soort dwangmatig, haastig geschreven boekje dat per se moet voldoen aan een thema. Zonde van het talent van de schrijver.
Van de week hoorde ik op de radio dat tweederde van de Nederlanders geen boek meer leest. Daarvoor is het goed dat de boekenweek bestaat, hoop ik. Aan de andere kant vraag ik me af of de boekenweek het grote publiek bereikt of juist een Week is voor de incrowd.
De grootste ellende van de boekenweek vind ik eigenlijk wel het elitaire boekenbal. Schrijvend Nederland zuipt zichzelf klem en geeft aangeschoten interviews aan alles dat naar pers ruikt. Het is niet voor niets dat het Bal der Geweigerden wordt georganiseerd voor de schrijvers die niet zijn uitgenodigd en toch naar een feestje willen gaan. Wat mij betreft kan de boekenweek ook wel starten zonder bacchanaal.
Bron
 

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

8 Reacties

 1. carel

  voor mij hoeft die jaarlijks passerende stoet narcisten ook niet

  Antwoord
 2. Peter Pellenaars (@petepel)

  Niet meer dan een overbodig verplicht nummertje… => http://t.co/Gvko4X3ScO door @drspee #50books vraag10

  Antwoord
 3. Hendrik-Jan

  Ik hoop elk jaar stiekem dat het toch een heel leuk boekje is…

  Antwoord
  • drspee

   Vaak interesseert het onderwerp me niet of ik vind de schrijver niet leuk genoeg.

   Antwoord
 4. Raymond Snijders

  Eigenlijk kunnen we zelf beter de boekenweek vervangen door #50books. Bacchanaal optioneel voor zij die er behoefte aan hebben

  Antwoord
  • drspee

   Vind ik een hele goeie! En dan volgend jaar #52books 😉

   Antwoord
 5. Helen Soler

  Mooi opgemerkt: Een soort dwangmatig, haastig geschreven boekje dat per se moet voldoen aan een thema. Zonde van het talent van de schrijver. Dat idee heb ik ook vaak. Vaak voel je die ‘dwang’ ook gewoon tussen de regels doorsijpelen.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. #50books vraag 11: de boekenweek - Tekstbureau DrsPee - […] Twee jaar geleden schreef ik al dat ik het boekenweekgeschenk een beroerd boekje vond: […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest