WhatsApp
Telefoon

#50books: handleiding? Welke handleiding?

door | 11 augustus 2014 | Boeken, Overige | 0 Reacties

handleiding, Conny Stuart

handleiding, Conny Stuart

Jac. de Nijs / Anefo – Nationaal Archief


Ik lees de handleiding van een apparaat vaak pas achteraf. Laat mij het zelf maar uitzoeken. Die handleidingen zijn vaak zo slecht opgesteld of zo knullig vertaald vanuit het Engels of Frans, dat je er na het lezen nog meer van in de war bent.
Ik herinner mij dat ik voor het eerst een eigen muziekinstallatie kocht: megagroot, maar wel met cd-speler én een platenspeler – ja, zo lang geleden was dat. Ik probeerde de platenspeler aan de praat te krijgen want ik wilde graag een plaat draaien van Conny Stuart of Martine Bijl of zoiets. Maar wat ik ook deed, de platenspeler startte niet met draaien.

Uiteindelijk pakte ik de Nederlandstalige handleiding erbij.

Er stond: beweeg de arm naar binnen om de platenspeler aan te zetten. Ik bewoog de arm naar binnen, maar dat kreng deed niets. Gaf geen enkele sjoege. Koppig als ik was, bleef ik de arm naar binnen bewegen, maar de platenspeler was koppiger. Tot ik mijn moeder riep. Moeders keek in de handleiding, zij is van de generatie die eerst de handleiding bekijkt, leest en van voor naar achter uitspelt, en las: “beweeg de arm naar binnen”.
“Ja dat deed ik, maar hij reageert niet. Hij is stuk, ik ga hem terugbrengen!” huilde ik. Maar moeders was koppiger. Ze begon het Franstalige gedeelte van de handleiding te bekijken, die kwam namelijk vóór de Engelse: “le bras à l’extérieur”. L’éxterieur? We pakten de Engelse handleiding erbij: “Move the arm to the outside”. Outside?
De Nederlandstalige versie was gewoon verkeerd vertaald: je moest de arm naar buiten bewegen, niet naar binnen! Als je de arm eerst naar buiten bewoog, dan begon te tafel te draaien, bewoog je hem daarna naar binnen, dan stopte de draaitafel! Kl*tehandleiding!
En daarom lees ik eigenlijk nooit meer de handleiding. Ik zoek het zelf wel uit. Tot ik er echt niet uitkom en dan ga ik Googelen. De papieren handleiding blijft bij mij ongelezen in de doos.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest