Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books: De seitei verteld

door | 15 september 2013 | Boeken, Overige | 2 reacties

seitei

Dit is de zesendertigste vraag in de #50books serie: Wat is jouw favoriete sportboek? Mijn favoriete sportboek is een boek waar ik zelf aan heb meegewerkt. Het is een boek geschreven door mijn karateleraar en heet: De seitei verteld. Het boekje gaat over iaido en beschrijft de twaalf basiskata van de edele zwaardkunst.
Tsukagashira
Iaido? Kata? Seitei? Eh, Martha, leg eens uit? Ja natuurlijk!
Mijn iaito
Iaido is de kunst van het zwaardtrekken. Verwar dit niet met kendo, dat is zwaardvechten. Iaido doe je met een zwaard. genaamd een iaito. Dat is het zwaard waar de samoerai vroeger ook al mee vochten. Het is geen zwaard zoals van de ridders: breed en aan twee kanten scherp waarmee je als een soort hakbijl op je vijand inhakt. Het samoeraizwaard is maar aan één kant scherp. En heeft een kromming. De kunst van iaido is bij het trekken van je zwaard de tegenstander al zodanig te verwonden dat hij uitgeschakeld is of bijna is uitgeschakeld.
Mijn iaito had als thema de Japanse Zee, woest en onvoorspelbaar, met kolkende golven op de tsuba (stootplaat) en op de tsukagashira. Inmiddels heb  ik mijn zwaard een paar maanden geleden verkocht. Ik deed er niets meer mee, maar ik mis hem toch wel een beetje. Ik heb er heerlijk mee getraind, ben twee keer tweede geworden op een WK en dat is toch wel mooi. Gelukkig heb ik de foto’s nog.
Een kata is een vastgestelde vorm waarbij je vecht tegen denkbeeldige tegenstanders. In het iaido zijn verschillende kata voor verschillende niveaus. De basiskata (sommigen zeggen gata) worden de Seitei genoemd. Er daar gaat het boekje om.

De seitei verteld

De seitei verteld
Mijn leraar heeft over die basiskata een boekje geschreven. Bij ieder van de twaalf kata heeft hij een verhaal verzonnen waarin hij precies beschrijft met welke bewegingen de vijand wordt overwonnen. Dit is een stukje van mijn favoriete verhaal, tevens het enige verhaal waarin een vrouw als hoofdrolspeler wordt genoemd.
De hoofdrolspeelster heet Satoka en is een geisha in een theehuis. Op een avond hoort zij een aantal klanten praten over een aanslag op de Shogun. We vallen in het verhaal op het moment dat ze haar vier tegenstanders tegenkomt:

Zonder enige aarzeling stapte ze met rechts naar haar tegenstanders toe die op een rij stonden. Ze stapte met links en nogmaals met rechts en trok haar zwaard iets naar beneden, verbrak het slot en liet haar eerste tegenstander een stuk zwaard zien. Deze was verward, maar reageerde instinctief op haar ‘uitlokking’ door op haar aanval in te gaan. Satoka ontweek zijn slag van boven door haar voorste been terug te trekken en het zwaard van haar tegenstander boven haar hoofd af te weren. Zij pareerde direct met een licht diagonale slag en sloeg zijn hoofd doormidden, van linksboven naar de rechterkaak. [blz 94-95]

Ik vond deze geisha wel een heel stoere vrouw. Ik heb dit verhaal en de elf andere verhalen met veel plezier geredigeerd en een stukje voorin geschreven “Over de auteurs”.
De seitei verteld, Twaalf korte iaidoverhalen
Auteurs:
Alain Manche en Mark Neijssel
Foto’s:
Leon Links
Illustraties:
Rebecca Camphens
Uitgever: Tomo no kai
Hier kun je ook meer lezen over de geschiedenis van het iaido. Ik weet niet of de boekjes er nog zijn, maar je kunt altijd contact opnemen met de auteurs.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

  1. Niek

    Dat is nog eens een interessant en mooi antwoord.
    Het lijkt eerder mythisch dan over sport te gaan. Wellicht dat het daarom ook meer diepte uitstraalt (in mijn beleving natuurlijk).

    Antwoord
    • Martha

      Ik denk dat je gelijk hebt. De schrijvers hebben het gesitueerd in het feodale Japan, dat zal bijdragen aan het mythische karakter 🙂

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest