WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 31: boekverfilmingen

door | 04 augustus 2014 | Boeken, Overige | 4 reacties

boekverfilming, pride and prejudice 2005

boekverfilmingen, pride and prejudice 2005Wat ben ik altijd huiverig voor boekverfilmingen. Altijd twijfel ik of ik de film wel of niet wil zien. Het sterkst had ik dat met Harry Potter: mijn beeld van Harry Potter is nu voor altijd vervangen door het koppie van Daniel Radcliffe. Hoewel niet onaangenaam, had ik me Harry toch anders voorgesteld.
Naast het interpreteren van personages, is er ook nog de interpretatie van het verhaal. Ook dat is in de handen van de regisseur. Die regisseur heeft enorm veel macht over die interpretatie. Ik vraag me soms wel eens af in hoeverre een regisseur dit beseft. Hij of zij kan een boekverfilming maken of breken. Ik vond het bijvoorbeeld erg jammer dat het verhaal van Tom Bombadil niet verfilmd was in Lord of the Rings. Ook zonder dit stuk blijft het verhaal echter wel overeind.
Een verbetering ten opzichte van het boek vond ik de verfilming van Romeo and Juliet van Baz Luhrmann met Clare Danes en Leonardo DiCaprio. Supermoderne omgeving met de Shakepeariaanse teksten. Mij heb je.

Mooie boekverfilmingen: die van Pride & Prejudice


Keira Knightley is een prachtige Elizabeth Bennet en Michael MacFadyen de perfecte Mr. Darcey. Daarnaast is de regisseur ook heerlijk dichtbij het boek gebleven. Ik houd er niet zo van als er flink wordt afgeweken van het boek. Het boek is zoals het is en daar hoort de regisseur wat mij betreft met zijn pootjes vanaf te blijven. Veel veranderingen in de loop van het verhaal doen wat mij betreft afbreuk daaraan. Maar bij deze film is zelfs een groot deel van de teksten in tact gelaten!
Een boekverfilming die ik echt mislukt vind? Geen idee, ik kan het niet verzinnen. Misschien omdat die niet in de bioscoop komen? Ik ben wel benieuwd hoe 50 shades of grey verfilmd is. Het boek heb ik niet gelezen, maar hoe verfilm je bondageSM smaakvol?

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

 1. Anna

  Het is wel zo hé dat de ene boekverfilming al wat geslaagder is dan de andere. Wat betreft 50 shades of grey ben ik ook reuzebenieuwd. De trailer is alvast smaakvol. Wat de smbondage betreft… mensen die het boek niet hebben gelezen stellen wat dat betreft misschien té hoge verwachtingen want het valt tegen hoor! Ik heb het boek wél gelezen en geloof me de eerste 126 pagina’s gebeurd er gewoonweg niets, noppes… behalve het opstellen van een contract waar uiteindelijk niks van overblijft. Verder komt er wat in maar niks wereldschokkends. Deel 2 en 3 hebben zelfs meer de neiging om tot het genre psychologische thriller te horen. Ik heb al beter gelezen, erotiek dan.

  Antwoord
  • Martha

   Ja de trailer was inderdaad redelijk smaakvol. Ik neem aan dat ze de eerste 125 bladzijden van het boek overslaan: opstellen contract en dan een beetje uitwijden over de uitwerking ervan :). Of zo? Ik blijf nieuwsgierig.

   Antwoord
 2. Olga

  Ik vind dat de boeken en films over Harry Potter 2 aparte dingen zijn. Het heeft allebei wel wat, maar de boeken hebben mijn voorkeur, omdat ik ‘lekker’ het personage in mijn hoofd kan vormen 🙂

  Antwoord
 3. Paul

  Toevallig ben ik ook bezig een stukje te schrijven over boekverfilmingen, leuk! Ik doe deze maand dus een keertje mee aan jouw 50-booksvragen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest