Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

#50books vraag 35: 9-11

door | 13 september 2015 | Boeken, Overige | 1 reactie

9/11: het beeld van de vallende man verwoord in een boek

9-11: het beeld van de vallende man verwoord in een boekDe verschrikkingen van 9-11 staan bij iedereen nog wel levendig op het netvlies. Ik herinner mij in het bijzonder een foto van een man die met een aktentas in de ene hand en een mobiele telefoon aan zijn oor in de andere hand uit een van de torens sprong. Niet de vliegtuigen die de torens in vlogen, maar dit beeld is mij bijgebleven.
Het beeld van deze man, die zo zijn dood tegemoet ging, misschien nog bellend met zijn vrouw of zijn ouders, zeggend dat hij van ze hield, is een van de redenen dat ik eigenlijk geen boeken en geen films over dit onderwerp wil lezen.

Welke boeken heb jij gelezen (of ken je) waarin 9-11 een (hoofd)rol speelt?

Het korte antwoord op de 35e #50books-vraag van Peter deze keer is dus: geen. Maar ik kan ook een langer antwoord geven. En dat ga ik ook doen.
Ook ik heb De drie levens van Tomomi Ishikawa gelezen. Ik was vergeten dat 9-11 daar een rol in speelt. Of misschien heb ik het verdrongen. Feit blijft dat ik eigenlijk gewoon geen zin heb om boeken te lezen over deze gebeurtenis. Alles wat beschreven en geschreven wordt over deze hele gebeurtenis en de nasleep ervan haalt het gewoon niet bij dat eenzame beeld van die man die naar zijn dood valt.

De 9-11 boekenlijst

En toen keek ik naar de lijst die Peter ook noemde, The culture trip. Daar staat een boek met de titel Falling man. In dit verhaal overleeft de springer met slechts een paar verwondingen. Nadere inspectie leert mij dat het niet mijn beeld is, maar een ander. En dan kom je tijdens je zoektocht op een forum, waar mensen laten zien dat de originele Falling man foto waarschijnlijk gephotoshopt is. Mogelijk iemand die op een fiets zat. Complottheorieën dus.
Daarnaast denk ik dat ik geen boeken over dit onderwerp wil lezen, omdat ik alles wat eruit voortvloeide zo verschrikkelijk vond: Bush jr die als een dolle stier, gestoken door een wesp, reageerde en Irak omver wierp, Sadam Hussein pakte en het land vervolgens verliet, waardoor IS vrij spel kreeg met alle gevolgen van dien. Misschien draaf ik door, daar ben ik goed in. Maar ik denk dat de staat van de wereld van vandaag is voortgekomen uit die ene daad van terreur op 9-11.
Ik moet ook altijd denken aan die ene quote:

One man’s terrorist is another man’s freedom fighter

Wie zegt mij wie er gelijk heeft? Of ligt de waarheid in het midden?
[bol_product_links block_id=”bol_55f530cd81cf5_selected-products” products=”1001004005004897″ name=”50books” sub_id=”vraag35″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
#50books is een serie vragen op zondag die gesteld worden door Peter Pellenaars. Hij begon de serie vragen in 2013. In 2014 nam ik het stokje over van hem, waarna hij het dit jaar weer op zich neemt. Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Peter, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.
Disclaimer: eventuele links in deze blog naar boeken zijn affiliatelinks. Als je daarop klikt en je koopt een van deze of een ander boek of artikel, dan sponsor je me daarmee. Daar ben ik je dan ook erg dankbaar voor. Zie ook mijn cookieverklaring.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Niek

    Zolang er nog mensen zijn zoals jij die de zaken van meerdere kanten kunnen bekijken, blijf ik nog geloven dat deze grootste ellende de wereld zal verlaten. Maar al die onderbuikschreeuwers maken mij in en in treurig waardoor ik dit soort onderwerpen ook probeer te vermijden.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - #50books vraag 35: 9-11 http://t.co/8ycd31uM4r

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest