Ada Lovelace – computerkoningin
Ik ben op de uitzoektoer deze week. Donderdag schreef ik al over mijn eigen wijkje in het kader van een perfecte dag voor literatuur, vandaag schrijf ik over Ada Lovelace naar aanleiding van mijn Flow scheurkalender. Op 1 februari staat daar de volgende tekst:
Ik zal hem nog even overtikken:
Ada Lovelace (1815-1852) was een briljante wiskundige die rekenprogramma’s maakte voor een mechanisch rekenapparaat. Daarmee schreef ze in feite de allereerste computerprogramma’s. Haar werk is van onschatbaar belang voor de ontwikkeling van de computer. Er zijn meer vrouwen die een cruciale rol spelen in de wereld van de computer en internet, hoewel bijna iedereen lijkt te denken dat we de zegeningen daarvan vooral aan mannen te danken hebben. Daarom verderop in deze kalender nog een paar computerkoninginnen.
Wat mij vooral intrigeerde aan dit stukje tekst was niet het sterke vrouwbeeld dat hieruit spreekt, maar het sterfjaar. Als ik even snel reken, dan is zij slechts 36 of 37 jaar oud geworden. Nu was het wel gebruikelijk dat mensen in die tijd niet oud werden door ondervoeding of ziekten, maar zo jong? Dus ik ging op onderzoek uit (lees: ik opende wikipedia).
Ada Lovelace heette voluit Augusta Ada Byron King, Lady Lovelace. Zij was de oudstedochter van de dichter Lord Byron en trouwde met Baron William King de eerste Graaf Lovelace. Ze werd dus de The Right Honourable the Countess of Lovelace. Ada verkeerde in de hoogste adellijke kringen van Engeland, zelfs aan het Britse hof was zij te vinden.
In 1834 leerde ze Charles Babbage kennen en hielp hem met het bouwen van zijn analytische rekenmachine. Ze suggereerde zelfs dat de machine Bernoulligetallen kon berekenen. Haar uitgeschreven plan wordt als het eerste computerprogramma beschouwd.
Drie jaar later overleed Ada Lovelace
Ze stierf aan de bloedingen die ze kreeg toen ze een behandeling tegen baarmoederkanker onderging. Ze is slechts 36 jaar geworden. In 1979 vernoemde het Amerikaanse ministerie van Defensie een programmeertaal naar haar. Er is zelfs een Ada Lovelace dag die midden in oktober wordt gevierd. Vrouwen in technische studies worden hiermee geëerd.
Ik vraag me af wat deze vrouw nog meer had kunnen doen voor de computer en het internet als zij wat langer had blijven leven.
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
Interessant dat zo’n vrouw zoveel heeft mogen betekenen idd. Jammer dat dat dan zo kort leefde.
weer wat geleerd
Wat apart. In dit artikel zit mijn gehele geboortedatum verwerkt….. 🙂